Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv přídavku jednobuněčných řas a sinic na schopnost adherence u kmenů Streptococcus thermophilus a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F20%3AN0000038" target="_blank" >RIV/26722861:_____/20:N0000038 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41210/21:88984

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2020/veda_183_5.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2020/veda_183_5.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv přídavku jednobuněčných řas a sinic na schopnost adherence u kmenů Streptococcus thermophilus a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V současné době roste zájem spotřebitelů o potraviny s „přidanou hodnotou“. Zejména se jedná o potraviny s imunomodulačním potenciálem či jinými zdravotními benefity, mezi které patří i fermentované mléčné výrobky, např. jogurty či kefírové nápoje. Za účelem vývoje nových typů těchto výrobků s přídavkem chlorelly a spiruliny byla sledována jejich interakce s jogurtovými kulturami. V předchozí studii byla pozornost věnována zejména vlivu těchto jednobuněčných řas a sinic na růst a schopnost přežívání kmenů Streptococcus thermophilus a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus. Na předchozí výsledky se navázalo testováním vlivu přídavku chlorelly a spiruliny na schopnost adherence výše uvedených kmenů na buněčný model simulující střevní epitel in vitro, za použití buněčných linií Caco-2 a HT29. Byly použity čtyři druhy laboratorně vykultivované biomasy – Chlorella vulgaris G11 s nízkým obsahem chlorofylu a vysokým obsahem karotenoidů, heterotrofní kmen Chlorella vulgaris H14 kultivovaná ve fermentoru s obsahem glukózy, Chlorella vulgaris AUT s vysokým obsahem chlorofylu kultivovaná autotrofně na venkovních plošinách a sinice Spirulina maxima, která byla kultivována autotrofně. Experiment probíhal na 24-jamkové destičce s buněčnými liniemi, které byly kultivovány 14 dní. Byla k nim přidána suspenze použitých probiotických kmenů a vzorky biomasy jednobuněčných řas a sinic ve finální koncentraci 2,5 a 5 mg/ml. Po kultivaci byly odstraněny neadherované bakterie a počty bakterií následně analyzovány plotnovou metodou. Přídavek všech druhů jednobuněčných řas a sinic v obou koncentracích vykazoval statisticky významný (p < 0,05) pozitivní vliv na adherenci kmene S. thermophilus na buněčné linii Caco-2. U linie HT29 byl pozorován statisticky významný pozitivní vliv na adherenci kmene S. thermophilus u řasy C. vulgaris H14 a C. vulgaris AUT. Adherence kmene L. delbrueckii subsp. bulgaricus nebyla přídavkem řas C. vulgaris H14 a C. vulgaris AUT ovlivněna na žádné z buněčných linií a přídavkem řasy C. vulgaris G11 byla jeho adherence ovlivněna pouze při koncentraci 2,5 mg/ml na buněčné linii HT29. Statisticky významný pozitivní vliv na adherenci byl zaznamenán u přídavku sinice S. maxima v koncentraci 2,5 mg/ml u obou buněčných linií a v koncentraci 5 mg/ml na buněčné linii Caco-2. Výsledky naznačují, že jak C. vulgaris, tak S. maxima mohou ovlivňovat bakteriální adherenci.

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of addition of single-cell algae and cyanobacteria on the adherence ability of Streptococcus thermophilus and Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus

  • Popis výsledku anglicky

    Consumer’s interest in „added value“ food is currently growing. Especially, foods containing components with immunomodulatory potential are getting attention. This food also includes fermented dairy products. To develop new types of fermented dairy products, especially yoghurts, with the addition of chlorella and spirulina, their interaction with lactic acid bacteria was tested recently. In previous experiments, the effect of single-cell algae and cyanobacteria on the growth and viability of Streptococcus thermophilus and Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus was tested. In this study, the impact of chlorella and spirulina on the adherence ability of the above strains to a tissue model stimulating intestinal epithelium in vitro was tested using Caco-2 and HT29 cell lines. We used four Chlorella vulgaris species obtained by laboratory cultivation process. Chlorella vulgaris G11 with low chlorophyll content and high carotenoid content; Chlorella vulgaris H14 cultivated heterotrophically on glucose in a bioreactor, Chlorella vulgaris AUT with high chlorophyll content grown autotrophically in outdoor thin-layer photobioreactors and Spirulina maxima – cyanobacteria cultivated autotrophically. All biomass samples were diluted to concentrations 2,5 and 5 mg/ml and used for testing. The experiment was performed on a 24-well plate with cell lines. The adherence ability of each strain to the intestinal epithelium was assessed after removing non-adherent cells by plate count method. The addition of all microalgae species in both concentrations showed a statistically significant positive effect on the adherence of the genus S. thermophilus to the Caco2 cell line. A statistically significant positive effect was also observed on the HT29 cell line while C. vulgaris H14 and C. vulgaris AUT were added. The adherence of L. delbrueckii subsp. bulgaricus onto any of the cell lines was not influenced by the addition of C. vulgaris G11, C. vulgaris H14 and C. vulgaris AUT, while adding C. vulgaris G11 had an effect only at concentration of 2,5 mg/ml on the HT29 cell line. A statistically significant positive effect on the adherence of this bacterial strain to both cell lines was observed when S. maxima was added in the concentration of 2,5 mg/ml as well as 5 mg/ml to Caco-2. The results showed that the adherence of tested strains could be affected by the addition of Chlorella and Spirulina.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910300" target="_blank" >QK1910300: Využití odpadů z mlékáren pro produkci nových mléčných výrobků a doplňků stravy s přídavkem mikrořas nebo jejich komponent</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy – zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    31

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    20–24

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus