Možný vliv subklinických mastitid zapříčiněných řasou Prototheca na složení a kvalitu mléka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F20%3AN0000046" target="_blank" >RIV/26722861:_____/20:N0000046 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Možný vliv subklinických mastitid zapříčiněných řasou Prototheca na složení a kvalitu mléka
Popis výsledku v původním jazyce
Hanuš O., Seydlová R., Kopecký J., Roubal P., Jedelská R., Nejeschlebová L., Klimešová M.: Možný vliv subklinických mastitid zapříčiněných řasou Prototheca na složení a kvalitu mléka. PP prezentace. Workshop k výsledkům projektu QK1910092: Česká Rybná, 21.10.2020 V prezentaci byly shrnuty výsledky terénního pokusu. Dojnice v monitorovaném stádě byly rozděleny na skupiny bez infekce Prototheca a s infekcí. Krávy byly dojeny odděleně a byly odebrány bazénové vzorky mléka v obou skupinách. V datech byly statisticky porovnány složky a vlastnosti mléka s akcentem na technologické vlastnosti. Z technologických vlastností je u Prototheca zhoršena alkoholová stabilita a je také alkalizováno mléko (nižší titrační kyselost). Mírné zhoršení prostřednictvím Prototheca lze zachytit pro kysací schopnost mléka.
Název v anglickém jazyce
Possible effect of subclinical mastitis caused by Prototheca on milk composition and quality
Popis výsledku anglicky
Hanuš O., Seydlová R., Kopecký J., Roubal P., Jedelská R., Nejeschlebová L., Klimešová M.: Possible effect of subclinical mastitis caused by Prototheca on milk composition and quality. PP presentation. Workshop to QK1910092 project results: Česká Rybná, 21.10.2020 The presentation summarized the results of the field experiment. The dairy cows in the monitored herd were divided into groups without Prototheca infection and with infection. The cows were milked separately and bulk tank milk samples were taken in both groups. The components and properties of milk were statistically compared in the data with an emphasis on technological properties. Due to the technological properties, the alcohol stability of Prototheca is impaired and milk is also alkalized (lower titratable acidity). Slight deterioration by Prototheca can be detected for milk fermentation ability.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910092" target="_blank" >QK1910092: Nebakteriální původci mastitid a jejich vliv na kvalitu a technologické vlastnosti mléka</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů