Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv nebakteriálních původců mastitid na technologické vlastnosti mléka – produkce lytických enzymů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F21%3AN0000054" target="_blank" >RIV/26722861:_____/21:N0000054 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00027162:_____/21:N0000275

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2021/veda_189_2.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2021/veda_189_2.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv nebakteriálních původců mastitid na technologické vlastnosti mléka – produkce lytických enzymů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Byla sledována tvorba lytických enzymů u nebakteriálních mikroorganismů Candida spp., Pichia spp., Kluveromyces marxianus, Yarrowia lipolytica a Prototheca spp. Testované kmeny byly očkovány na povrch Tributyrin Agaru a GTK agaru s přídavkem sušeného mléka a kultivovány při 25 °C po dobu 1 až 5 dnů. Intenzita lytické zóny byla hodnocena pomocí stupňové škály. Všechny testované kmeny vykazovaly tvorbu lipolytických enzymů, vyjma C. famata a 50 % kmenů P. kudriavzevii. Produkce proteolytických enzymů byla detekována jen u kmenů Y. lipolytica, C. famata, C. albicans a K. marxianus.

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of non-bacteral mastitis pathogenes on technological properties of milk – production of lytic enzymes

  • Popis výsledku anglicky

    The formation of lytic enzymes in non-bacterial microorganisms Candida spp., Pichia spp., Kluveromyces marxianus, Yarrowia lipolytica and Prototheca spp. was monitored. The tested strains were inoculated on the surface of Tributyrin Agar and GTK agar with the addition of milk powder and cultivated at 25 ° C for 1 to 5 days. The intensity of the lytic zone was evaluated using a scale. All tested strains showed production of lipolytic enzymes, except C. famata and 50% P. kudriavzevii strains. Production of proteolytic enzymes was detected only in strains of Y. lipolytica, C. famata, C. albicans and K. marxianus.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910092" target="_blank" >QK1910092: Nebakteriální původci mastitid a jejich vliv na kvalitu a technologické vlastnosti mléka</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy – zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    32

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    7–10

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus