Vliv nebakteriálních původců mastitid na technologické vlastnosti mléka – produkce lytických enzymů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F21%3AN0000054" target="_blank" >RIV/26722861:_____/21:N0000054 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00027162:_____/21:N0000275
Výsledek na webu
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2021/veda_189_2.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2021/veda_189_2.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv nebakteriálních původců mastitid na technologické vlastnosti mléka – produkce lytických enzymů
Popis výsledku v původním jazyce
Byla sledována tvorba lytických enzymů u nebakteriálních mikroorganismů Candida spp., Pichia spp., Kluveromyces marxianus, Yarrowia lipolytica a Prototheca spp. Testované kmeny byly očkovány na povrch Tributyrin Agaru a GTK agaru s přídavkem sušeného mléka a kultivovány při 25 °C po dobu 1 až 5 dnů. Intenzita lytické zóny byla hodnocena pomocí stupňové škály. Všechny testované kmeny vykazovaly tvorbu lipolytických enzymů, vyjma C. famata a 50 % kmenů P. kudriavzevii. Produkce proteolytických enzymů byla detekována jen u kmenů Y. lipolytica, C. famata, C. albicans a K. marxianus.
Název v anglickém jazyce
Influence of non-bacteral mastitis pathogenes on technological properties of milk – production of lytic enzymes
Popis výsledku anglicky
The formation of lytic enzymes in non-bacterial microorganisms Candida spp., Pichia spp., Kluveromyces marxianus, Yarrowia lipolytica and Prototheca spp. was monitored. The tested strains were inoculated on the surface of Tributyrin Agar and GTK agar with the addition of milk powder and cultivated at 25 ° C for 1 to 5 days. The intensity of the lytic zone was evaluated using a scale. All tested strains showed production of lipolytic enzymes, except C. famata and 50% P. kudriavzevii strains. Production of proteolytic enzymes was detected only in strains of Y. lipolytica, C. famata, C. albicans and K. marxianus.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910092" target="_blank" >QK1910092: Nebakteriální původci mastitid a jejich vliv na kvalitu a technologické vlastnosti mléka</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy – zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
32
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
7–10
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—