Složení směsi plynů v ochranné atmosféře baleného čerstvého masa uváděného na trh
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F21%3AN0000078" target="_blank" >RIV/26722861:_____/21:N0000078 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://fvhe.vfu.cz/files/upload/Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny/Sborn%C3%ADk%20-%20Hygiena%20a%20technologie%20potravin%20-%20L.%20Lenfeldovy%20a%20H%C3%B6klovy%20dny.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vfu.cz/files/upload/Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny/Sborn%C3%ADk%20-%20Hygiena%20a%20technologie%20potravin%20-%20L.%20Lenfeldovy%20a%20H%C3%B6klovy%20dny.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Složení směsi plynů v ochranné atmosféře baleného čerstvého masa uváděného na trh
Popis výsledku v původním jazyce
Balení čerstvého masa do modifikované atmosféry je stále jedna z nejlepších metod k prodloužení trvanlivosti, která umožňuje distribuci vzhledově atraktivního a cenově dostupného produktu do tržní sítě. Cílem této práce byl monitoring složení směsi plynů v ochranné atmosféře baleného čerstvého masa, které je uváděné na trh a porovnání s údaji uváděnými v odborné literatuře. V tržní síti byly zakoupeny reprezentativní vzorky čerstvého masa a ryb balených v ochranné atmosféře. V každém balení byl s využitím přístroje CheckMate3 stanoven obsah kyslíku a oxidu uhličitého. Dopočtem do 100 % byl určen obsah dusíku. Průměrné hodnoty směsi plynů u mletého hovězího a míchaného (hovězí a vepřové) masa byly 74,5 % O2 + 17,7 % CO2 + 7,8 % N2, u drůbežího masa s kůží i bez kůže byly hodnoty srovnatelné, tedy 78,5 % O2 + 18,1 % CO2 + 3,4 % N2, resp. 74,9 % O2 + 19,9 % CO2 + 5,2 % N2. U nízkotučných a středně tučných ryb byly průměrné hodnoty 0,22 % O2 + 29,36 % CO2 + 70,42 % N2, u ryb tučných 0,02 % O2 + 26,03 % CO2 + 73,95 % N2. Z naměřených hodnot jednotlivých vzorků bylo patrné, že složení směsí plynů je ovlivněné dobou zbývající do data expirace. Citace: Skočková A., Bartáková K., Buchtová H., Bursová Š., Necidová L., Haruštiaková D., Klimešová M., Vorlová L.: Složení směsi plynů v ochranné atmosféře baleného čerstvého masa uváděného na trh. Ostatní – Poster a příspěvek ve sborníku. Konference: Hygiena a technologie potravin L. Lenfeldovy a Höklovy dny, 13.10.2021, on-line: Sborník: Hygiena a technologie potravin L. Lenfeldovy a Höklovy dny Sborník přednášek a posterů str. 218–222., ISBN: 978-80-7305-859-3
Název v anglickém jazyce
Composition of gases in modified atmosphere of packed fresh meat from the retail market
Popis výsledku anglicky
Modified atmosphere packaging of fresh meat has remained one of the best methods to increase shelf life and allow distribution of a consistent and cost-effective product to retail. The aim of this study was the monitoring of gasses presented in modified atmosphere of packed fresh meat from the retail and the comparison with the data presented in scientific papers. Representative samples of fresh meat and fish packaged in modified atmosphere were purchased from the retail. The oxygen and carbon dioxide content of each package were determined using CheckMate3 instrument. The nitrogen content was determined by adding up to 100%. Average values of gasses in packages of minced beef and minced mixed meat (pork and beef) was 74.5% O2 + 17.7% CO2 + 7.8% N2, the values in poultry with skin and without skin were similar, thus 78,5% O2 + 18,1% CO2 + 3,4% N2 and 74.9% O2 + 19.9% CO2 + 5.2% N2. In low fat and medium fat fishes were the average values 0.22% O2 + 29.36% CO2 + 70.42% N2, in fat fishes 0.02% O2 + 26.03% CO2 + 73.95% N2. From the measured values of the individual samples it was evident that the composition of gasses is influenced by the time remaining until the expiration date. Citation: Skočková A., Bartáková K., Buchtová H., Bursová Š., Necidová L., Haruštiaková D., Klimešová M., Vorlová L.: Composition of gases in modified atmosphere of packed fresh meat from the retail market. Others – Poster and contribution in proceedings. Conference: Food hygiene and technology in the days of L. Lenfeld and Hökl, 13/10/2021, online: Proceedings: Hygiene and food technology in the days of L. Lenfeld and Hökl Collection of lectures and posters pp. 218–222., ISBN: 978-80- 7305-859-3
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK21020245" target="_blank" >QK21020245: Vliv míry porušení chladírenského řetězce při odběru a transportu úředně odebraných vzorků na jejich mikrobiální profil</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů