Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hodnocení změn složení ochranné atmosféry baleného mletého masa během doby použitelnosti

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F22%3AN0000091" target="_blank" >RIV/26722861:_____/22:N0000091 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Hodnocení změn složení ochranné atmosféry baleného mletého masa během doby použitelnosti

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Balení mletého masa do modifikované atmosféry je jedna z nejlepších metod k prodloužení trvanlivosti, která umožňuje distribuci vzhledově atraktivního a cenově dostupného produktu do tržní sítě. Cílem této práce byl monitoring složení směsi plynů v ochranné atmosféře baleného mletého masa (míchané – vepřové a hovězí, hovězí, kuřecí) uváděného na trh a posouzení případné změny v zastoupení jednotlivých plynů v průběhu skladování. V tržní síti byly zakoupeny reprezentativní vzorky mletého masa baleného v ochranné atmosféře. V každém balení byl s využitím přístroje CheckMate3 stanoven obsah kyslíku a oxidu uhličitého. Dopočtem do 100 % byl určen obsah dusíku. Průměrné hodnoty směsi plynů u mletého míchaného (hovězí a vepřové) masa byly 77,93 % O2 + 15,58 % CO2 + 6,49 % N2, u mletého hovězího masa 76,04 % O2 + 16,96 % CO2 + 6,99 % N2 a u mletého masa kuřecího 62,72 % O2 + 21,14 % CO2 + 16,18 % N2. Kontinuální měření vzorků po dobu jejich trvanlivosti prokázalo zvyšující se obsah oxidu uhličitého uvnitř balení a to u všech druhů mletého masa. Citace: Zouharová, A., Bartáková, K., Bursová, Š., Necidová, L., Haruštiaková, D., Klimešová, M.: Hodnocení změn složení ochranné atmosféry baleného mletého masa během doby použitelnosti. Ostatní – Poster a příspěvek ve sborníku. Konference: LI. Lenfeldovy a Höklovy dny, Brno 12. a 13.10.2022. Sborník: Sborník přednášek a posterů Hygiena a technologie potravin LI. Lenfeldovy a Höklovy dny, str. 366–369. ISBN: 978-80-7305-876-0

  • Název v anglickém jazyce

    Evaluation of changes in the composition of the protective atmosphere of packaged minced meat during the shelf life

  • Popis výsledku anglicky

    Modified atmosphere packaging of minced meat has remained one of the best methods to increase shelf life and allow distribution of a consistent and cost-effective product to retail. The aim of this study was the monitoring of gasses presented in modified atmosphere of packed minced meat from the retail and to monitor any change in the composition of gasses during five day storage. Representative samples of minced meat (mixed – pork and beef, beef, chicken) packaged in modified atmosphere were purchased from the retail. The oxygen and carbon dioxide content of each package was determined using CheckMate3 instrument. The nitrogen content was determined by adding up to 100%. Average values of gasses in packages of minced mixed meat (pork and beef) was 77,93% O2 + 15,58% CO2 + 6,49% N2, the values in minced beef were 76,04% O2 + 16,96% CO2 + 6,99% N2 and values of gasses in packages of chicken meat were 62,72% O2 + 21,14% CO2 + 16,18% N2. Continuous measurement of the samples during their shelf life showed an increasing content of carbon dioxide inside the package for all types of minced meat. Citation: Zouharová, A., Bartáková, K., Bursová, Š., Necidová, L., Haruštiaková, D., Klimešová, M.: Evaluation of changes in the composition of the protective atmosphere of packaged minced meat during the shelf life. Other - Poster and paper in proceedings. Conference: Li. Lenfeldovy and Hökl Days, Brno 12. and 13.10.2022. Proceedings: Proceedings of Lectures and Posters Hygiene and Food Technology Li. Lenfeld and Hökl Days, pp. 366–369. ISBN: 978-80-7305-876-0

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK21020245" target="_blank" >QK21020245: Vliv míry porušení chladírenského řetězce při odběru a transportu úředně odebraných vzorků na jejich mikrobiální profil</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů