Antifungální aktivita kvasinek vůči kontaminantům rodu Aspergillus spp. a Penicillium spp
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F22%3AN0000058" target="_blank" >RIV/26722861:_____/22:N0000058 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22330/22:43924342
Výsledek na webu
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2022/veda_195_4.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2022/veda_195_4.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Antifungální aktivita kvasinek vůči kontaminantům rodu Aspergillus spp. a Penicillium spp
Popis výsledku v původním jazyce
Testování a aplikace protektivních látek přírodního původu nebo nezávadných a bezpečných mikrobiálních agens a jejich produktů se dostává, v návaznosti na poptávku po potravinách bez chemických konzervantů, do popředí výzkumu. Mezi taková agens patří i druhy kvasinek, které vykazují antifungální aktivitu vůči plísním. V naší studii jsme testovali inhibiční aktivitu pěti izolátů Wickerhamomyces anomalus, šesti izolátů kvasinek Kazachstania pseudohumilis, K. humilis, K. barnettii a K. unispora a čtyřech izolátů Kluyveromyces lactis a K. marxianus na růst mycelia osmi druhů aspergilů a šesti druhů penicilií, izolovaných z kontaminovaných potravin a provozů. Výsledky ukázaly, že izoláty jednotlivých druhů kvasinek, které úspěšně inhibovaly aspergily, vykazovaly nižší inhibiční efekt vůči peniciliím. Významná byla také variabilita v citlivosti aspergilů a penicilií vůči testovaným kmenům kvasinek. Aspergillus niger a A. flavus byly vůči působení kvasinek méně citlivé než ostatní druhy aspergilů. Významný inhibiční efekt na růst mycelia aspergilů (74 % oproti kontrolnímu růstu) byl pozorován u izolátů Wickerhamomyces anomallus KV3 (74 %) a KV4 (70 %), kdežto vůči peniciliím se uplatňoval kmen CCDM 605, který inhiboval růst mycelia o 60 % oproti kontrolám. Růst mycelia u penicilií významně inhiboval o 77 % kmen Kluyveromyces lactis CCDM 1054. I když se jedná o in vitro testy, je zřejmé, že určité kmeny kvasinek jsou schopné inhibovat růst mycelia aspergilů a penicilií. Kmen K. lactis CCDM 1054 také intenzivně produkoval kyselinu mléčnou a sorbovou, což snižovalo pH substrátu. Kmeny K. pseuhumilis CCDM 3302 a K. humilis CCDM 3305 inhibovaly růst mycelia plísní o 57-50 % oproti kontrolám. Tyto kmeny a K. lactis CCDM 1054 se lišily spektrem extracelulárně produkovaných proteinů a peptidů v 30KDa koncentrátu.
Název v anglickém jazyce
Antifungal activity of yeast against fungal contaminants Aspergillus spp. and Penicillium spp.
Popis výsledku anglicky
The testing and application of natural protective substances or wholesome and safe microbial agents, including its products, become on research focus because of customers’ requests. These microbial agents also include the yeast performing the antifungal activity against the moulds. We tested the inhibitory effect of five isolates of Wickerhamomyces anomalus, six isolates of Kazachstanis humilis, K. pseudohumilis, K. barnetii, K unispora and four isolates of Kluyveromyces lactis and K. marxianus against on growth of mycelia of eight species of Aspergillus sp. and six species of Penicillium sp. obtained from contaminated food and manufacturing plants. The results showed that yeast performed various antifungal effects against aspergilli and penicilia. The differences were also noted in sensitivity within the species Aspergillus sp. and Penicilium sp.. The strains of A. niger and A. flavus were more resistant to the yeast and its metabolic products than other strains. The isolates KV3 (74 %) and KV4 (70 %) belonging to W. anomalus significantly inhibited the growth of aspergilli, whereas the strain CCDM 605 (60 %) inhibited the growth of Penicillium sp. in comparison to control variants. The strain CCDM 1054 (K. lactis) significantly suppressed Penicillium sp. growth (77 %). This strain also produced intensive lactic and sorbic acid in cultivation media and decreased the substrate’s pH value. Strains CCDM 3302 (K. pseudohumilis) and CCDM 3305 (K. humilis) suppressed the growth of mycelia by 57-50 % compared to the control. These two strains and K. lactis CCDM 1054 produced a spectrum of peptides and proteins in 30kDa concentrates.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40500 - Other agricultural sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy – zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
33
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
17–24
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—