Identifikace druhů Aspergillus sp. z mlékařských matric a provozů a jejich regulace pomocí kmenů Lactiplantibacillus plantarum
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F22%3AN0000023" target="_blank" >RIV/26722861:_____/22:N0000023 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2022/veda_192_2.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2022/veda_192_2.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Identifikace druhů Aspergillus sp. z mlékařských matric a provozů a jejich regulace pomocí kmenů Lactiplantibacillus plantarum
Popis výsledku v původním jazyce
Zástupci rodu Aspergillus sp. jsou celosvětově rozšířené houbové organismy, které díky své metabolické aktivitě, kompetičním vlastnostem a obrovské reprodukční kapacitě osidlují různé substráty ve všech klimatických zónách a ekosystémech. V potravinářském a krmném průmyslu jsou za nežádoucí považovány zejména druhy produkující mykotoxiny jako je např. A. niger, A. flavus, A. parasiticus. V mlékárenských provozech se vyskytuje však řada dalších druhů, které také produkují sekundární metabolity a mohou znehodnocovat mléčné produkty. Ochrana provozů a produktů spočívá především v preventivních a sanitárních opatřeních, která nemusí být vůči těmto kontaminantům efektivní. Vzhledem k současným trendům, které cílí na potraviny bez chemických konzervantů, jsme se zaměřili na biologickou ochranu mléčných produktů založenou na antifungální aktivitě kmenů Lactiplantibacillus plantarum. V rámci této studie bylo z mlékárenských provozů získáno deset čistých kultur aspergilů, které byly identifikovány klasickými kultivačními postupy a tzv. barkódováním. Vůči těmto izolátům/kmenům byla testována antifungální aktivita čtrnácti izolátů a kmenů L. plantarum na umělých médiích a na médiích s mlékem. Také byl hodnocena tolerance aspergilů k obsahu soli v médiu a citlivost vůči produktům L. plantarum. Nejefektivnější antifungální účinek vykazovaly kmeny L. plantarum původem z kvasů a ze siláží. Na potlačení růstu aspergilů měl významný vliv přídavek bezbuněčných filtrátů z L. plantarum do kultivačního média. Významný supresivní účinek vykazovaly také kmeny L. plantarum nakultivované v obnoveném mléce a přidané takto do kultivačního média. Druhy aspergilů, které se nacházejí v sýrárnách jako součást solných lázní, jsou citlivější vůči produktům L. plantarum a tolerují vyšší obsah soli, na rozdíl od ubikvitních druhů, jako je A. niger a A. flavus.
Název v anglickém jazyce
Identification of Aspergillus sp. in dairy matrices and environment and its suppression by using Lactiplantibacillus plantarum strains
Popis výsledku anglicky
The genera Aspergillus sp. are worldwide spread fungal organisms that inhabit various substrates in all the climatic zones and ecosystems because of its metabolic activity, competitive properties and huge reproductive capacity. Particularly the species that produce mycotoxins such as A. niger, A. flavus and A. parasiticus are undesirable in the food and feed industry. The dairy plants are inhabited by other species belonging to Aspergillus sp. that also produce secondary metabolites including proteolytic enzymes thus it can spoil the dairy products. The protection of the dairy environment in dairy plants is based on preventive and sanitary controls that might not be effective against fungal contaminants. Considering current trends aimed to green label food without chemical preservatives we decided to test the biological control of aspergilli based on antifungal activity of Lactiplantibacillus plantarum. In the scope of this study, ten species of the aspergilli were isolated and identified from the dairy environment and products by using classical cultivation and molecular methods. The antifungal activity of fourteen isolates of L. plantarum against these aspergilli was evaluated. The most effective suppressive effect performed the L. plantarum strains originated from silage and sourdoughs. The growth of Aspergillus sp. was significantly limited by cell free supernatants from L. plantarum in artificial medium. The adjunct of reconstituted milk with L. plantarum strains into media also significantly influenced the growth of aspergillus colonies. The Aspergillus sp. occurred in cheese manufactures and salt baths are more sensitive against metabolite products of L. plantarum and tolerates higher levels of salt compared to ubiquitous species such as A. niger and A. flavus.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy – zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
33
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
7–16
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—