Izolace antifungálních laktobacilů ze sýrů Eidam
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019177" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019177 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Isolation of antifungally active lactobacilli from edem cheese
Popis výsledku v původním jazyce
The antifungal activity of 322 lactobacilli strains isolated from Edam cheese at different stages of the ripening process was tested against Fusarium proliferatum M 5689 using a dual overlay spot assay. Approximately 21 % of the isolates showed a certainlevel of inhibitory activity. Seven strains with the strongest antifungal activity were examined by the milk agar plate method with three different mould strains isolated from spoiled dairy products as target microorganisms and compared with the antifungal effectiveness of standard antifungal strains Lactobacillus rhamnosus VT1 and Lb. plantarum DC 1246. The newly isolated lactobacilli strains exhibited the strongest inhibition against F. proliferatum M 5689, followed by Penicillium sp. DMF 0006 and Aspergillus niger DMF 0801. The level of mould growth inhibition of several new isolates, namely Lb. paracasei ST 68, Lb. fermentum ST 40 and Lb. fermentum ST 41, was comparable to or slightly higher compared than tha
Název v anglickém jazyce
Isolation of antifungally active lactobacilli from edem cheese
Popis výsledku anglicky
The antifungal activity of 322 lactobacilli strains isolated from Edam cheese at different stages of the ripening process was tested against Fusarium proliferatum M 5689 using a dual overlay spot assay. Approximately 21 % of the isolates showed a certainlevel of inhibitory activity. Seven strains with the strongest antifungal activity were examined by the milk agar plate method with three different mould strains isolated from spoiled dairy products as target microorganisms and compared with the antifungal effectiveness of standard antifungal strains Lactobacillus rhamnosus VT1 and Lb. plantarum DC 1246. The newly isolated lactobacilli strains exhibited the strongest inhibition against F. proliferatum M 5689, followed by Penicillium sp. DMF 0006 and Aspergillus niger DMF 0801. The level of mould growth inhibition of several new isolates, namely Lb. paracasei ST 68, Lb. fermentum ST 40 and Lb. fermentum ST 41, was comparable to or slightly higher compared than tha
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Alimentaria
ISSN
0139-3006
e-ISSN
—
Svazek periodika
36
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
HU - Maďarsko
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
405-414
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—