Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antifungálny ucinok laktobacilov na plesne rodu Fusarium a Aspergillus

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019179" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019179 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Antifungálny ucinok laktobacilov na plesne rodu Fusarium a Aspergillus

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo vybrat laktoabcilovou kulturu pro výrobu fermentovaných výrobků s mléčnou a cerealní složkou. Antifungální aktivita 10 laktobacilů proti Fusarium spp. a Aspergillus spp. se testovala agarovou difúzní metodou. Najvyšší aktivita buněk bylapozorována pro kmeny Lbc. curvatus 2775 a Lbc. curvatus 2768, které inhibovaly růst všech plísní. V případě aktivity supernatantu byly nejúčinnější kmeny Lbc. paracasei 05 a Lbc. curvatus 2768.Dále se sledoval vliv laktobacilů na růst plísní Asp. flavusDMF 0802 and Asp. parasiticus DMF 0805 a tvorbu aflatoxinu B1 v tekutém médiu při společné kultivaci pomocí metody vážení mycelia a HPLC stanovením aflatoxinu. Ze zjištěných hodnot koncentrace AFB1 vzhledem ke kontrole, kde nedocházelo k produkci AFB1,se lze dovnímat, že růst přítomných laktobacilů způsobil tvorbu AFB1 vyvoláním stresových růstových podmínek využíváním nutričných složek média a produkcí určitých metabolitů. Následně se detekovala nižší koncentrace AFB1. Tento pokles ko

  • Název v anglickém jazyce

    Antifungal Effect of Lactobacilli on Fusarium and Aspergillus Molds

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this project is selection of Lactobacilli cultures for production of fermented products which include both milk and cereal components. Antifungal activity of ten Lactobacilli strains from two culture collections against Fusarium spp. and Aspergillus spp. was tested by the agar diffusion method. In the following step the inhibitory effect of Lactobacilli on growth and mycotoxin production of Asp. flavus DMF 0802 and Asp. parasiticus DMF 0805 was determined by common cultivation in liquid mediausing the method of mycelium weight and aflatoxin B1 detection by HPLC. The highest activity of Lactobacilli cells against molds was detected for strains Lbc. curvatus 2775 and Lbc. curvatus 2768. The supernatants of strains Lbc. paracasei 05 and Lbc. curvatus 2768 were the most active. The most significant weight change of the mycelia of Asp. flavus DMF 0802 compared with control was observed in the initial growth period of the mould on day 5 (58-83 %). An important change was detecte

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Chemické listy

  • ISSN

    0009-2770

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

  • Číslo periodika v rámci svazku

    101

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    730-737

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus