Kvalitativní a kvantitativní stanovení peroxidu vodíku produkovaného kmeny rodu Lactobacillus
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F12%3A43894762" target="_blank" >RIV/60461373:22330/12:43894762 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kvalitativní a kvantitativní stanovení peroxidu vodíku produkovaného kmeny rodu Lactobacillus
Popis výsledku v původním jazyce
Peroxid vodíku patří mezi nejdůležitější antimikrobiálně aktivní látky produkované laktobacily. Tato látka inhibuje či usmrcuje široké spektrum mikroorganismů, které nedisponují enzymy štěpícími peroxid, jako je např. katalasa. Baktericidní účinek H2O2 spočívá v tvorbě oxidačních produktů, jako je např. radikál OH-, jenž způsobují zlomy v buněčné DNA citlivých mikroorganismů a v silném oxidačním efektu na jejich membránové lipidy a buněčné proteiny.Cílem této práce bylo porovnat dvě metodiky stanovení H2O2 produkovaného laktobacily, z nichž jedna je určena k detekci tvorby peroxidu a druhá pak k jeho kvantitativnímu stanovení. Bylo zjištěno, že všechny testované laktobacily produkují H2O2 avšak v různých koncentracích. Nejvyšší koncentrace H2O2 (přibližně 1,4 - 2 mg?l-1 fosfátového pufru) byla naměřena u sbírkového kmene Lbc. curvatus DMF 30149, Lbc. casei DMF 30147 a Lbc. paracasei SF1 při počtu buněk v řádů 109 KTJ ml-1. Na modifikovaném agaru byla tvorba peroxidu zaznamenána pouze u
Název v anglickém jazyce
Qualitative and quantitative determination of hydrogen peroxide produced by strains of the genus Lactobacillus
Popis výsledku anglicky
Hydrogen peroxide is one of the most active antimicrobial substance produced by lactobacilli. The bactericidal effect of H2O2 is based on the formation of oxidation products (e.g. radical OH-) that cause changes in cellular DNA of sensitive microorganisms, as well as a strong oxidizing effect on their membrane lipids and cellular proteins. The aim of this study was to compare two methods for determination of H2O2 produced by lactobacilli. One method was designed for the qualitative detection of H2O2 andthe other for its subsequent quantification. It was found that all tested lactobacilli produced H2O2 in different concentrations. The highest concentrations of H2O2 (approximately 1.4 to 2.0 mg l-1 phosphate buffer) was measured for collection strains of Lbc. curvatus DMF 30149, Lbc. casei DMF 30147 and Lbc. paracasei SF1. Production of H2O2 on the MRS agar with the addition of tetramethylbenzidine and horse radish peroxidase was measured only for three strains Lbc. casei DMF 30150, Lbc
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Celostátní přehlídky sýrů 2012 - Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7080-838-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
128-132
Název nakladatele
VŠCHT Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
24. 1. 2012
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—