Protektivní vlastnosti vybraných kmeňov rodu Lactobacillus
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019184" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019184 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Protektivní vlastnosti vybraných kmeňov rodu Lactobacillus
Popis výsledku v původním jazyce
Deset kmenů identifikovaných jako Lb. casei, Lb. rhamnosus, Lb. plantarum, Lb. paracasei a Lb. curvatus bylo vybráno po kultivaci v mléce, MRS bujónu a artyčokovém médiu pro stanovení aktivní a titrační kyselosti, organických kyselin, peroxidu vodíku a histaminu. Antifungální aktivita vůči Fusarium spp. a Aspergillus spp. byla stanovena pro živé buňky i neutralizovaný supernatant agarovou difůzní metodou. Dále byl sledován vliv laktobacilů na růst a produkci mykotixů Asp. flavus a Asp. parasiticus pomocí kultivace v tekutém médiu. Během kultivace se sledovala hmotnost mycelia a produkce aflatoxinu B1.
Název v anglickém jazyce
Protective properties of selected Lactobacillus strains
Popis výsledku anglicky
Ten identified lactobacilli of species Lb. casei, Lb. rhamnosus, Lb. plantarum, Lb. paracasei and Lb. curvatus were chosen after cultivation in skim milk, MRS broth and Jerusalem Artichoke (JA) for a determination of active acidity, titratable activity,organic acids, hydrogen peroxide and histamine. Antifungal activity was examined after cultivation of the strains in MRS broth. Antifungal activity against Fusarium spp. and Aspergillus spp. detected by agar diffusion method in two versions. In the version 1, monitoring of cells activity was investigated after cultivation in MRS broth. In version 2, inhibition of neutralized and heat treated supernatant of culture broth was retrieved. In the following step inhibitory effect of lactobacilli on growth andmycotoxin production of Asp. flavus and Asp. parasiticus was determinated by cultivation in liquid media. Mycelium mass was and production of aflatoxin B1 was determined during cultivation.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Výsledky přehlídek a sborník přednášek semináře Mléko a sýry 2007, 11. ročník celostátní přehlídky sýrů 2007 a seminář Mléko a sýry 2007
ISBN
978-80-7080-661-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
67-73
Název nakladatele
VŠCHT Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—