Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Protektivní vlastnosti vybraných kmeňov rodu Lactobacillus

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019184" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019184 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Protektivní vlastnosti vybraných kmeňov rodu Lactobacillus

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Deset kmenů identifikovaných jako Lb. casei, Lb. rhamnosus, Lb. plantarum, Lb. paracasei a Lb. curvatus bylo vybráno po kultivaci v mléce, MRS bujónu a artyčokovém médiu pro stanovení aktivní a titrační kyselosti, organických kyselin, peroxidu vodíku a histaminu. Antifungální aktivita vůči Fusarium spp. a Aspergillus spp. byla stanovena pro živé buňky i neutralizovaný supernatant agarovou difůzní metodou. Dále byl sledován vliv laktobacilů na růst a produkci mykotixů Asp. flavus a Asp. parasiticus pomocí kultivace v tekutém médiu. Během kultivace se sledovala hmotnost mycelia a produkce aflatoxinu B1.

  • Název v anglickém jazyce

    Protective properties of selected Lactobacillus strains

  • Popis výsledku anglicky

    Ten identified lactobacilli of species Lb. casei, Lb. rhamnosus, Lb. plantarum, Lb. paracasei and Lb. curvatus were chosen after cultivation in skim milk, MRS broth and Jerusalem Artichoke (JA) for a determination of active acidity, titratable activity,organic acids, hydrogen peroxide and histamine. Antifungal activity was examined after cultivation of the strains in MRS broth. Antifungal activity against Fusarium spp. and Aspergillus spp. detected by agar diffusion method in two versions. In the version 1, monitoring of cells activity was investigated after cultivation in MRS broth. In version 2, inhibition of neutralized and heat treated supernatant of culture broth was retrieved. In the following step inhibitory effect of lactobacilli on growth andmycotoxin production of Asp. flavus and Asp. parasiticus was determinated by cultivation in liquid media. Mycelium mass was and production of aflatoxin B1 was determined during cultivation.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Výsledky přehlídek a sborník přednášek semináře Mléko a sýry 2007, 11. ročník celostátní přehlídky sýrů 2007 a seminář Mléko a sýry 2007

  • ISBN

    978-80-7080-661-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    67-73

  • Název nakladatele

    VŠCHT Praha

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

  • Datum konání akce

  • Typ akce podle státní příslušnosti

  • Kód UT WoS článku