Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv míry porušení teploty při transportu na mikrobiologickou kvalitu vzorků lososa

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F22%3AN0000072" target="_blank" >RIV/26722861:_____/22:N0000072 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv míry porušení teploty při transportu na mikrobiologickou kvalitu vzorků lososa

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem studie bylo posoudit vliv nedostatečné přepravy na výsledek mikrobiologických rozborů filetů z lososa. Během přepravy musí být čerstvé produkty rybolovu udržovány při teplotě blížící se teplotě tajícího ledu (nařízení (ES) č. 853/2004). Analyzovány byly filety z lososa (Salmo salar) balené na vzduchu a vakuově balené. Modelové experimenty simulovaly zvýšení teploty během transportu na 3, 5, 8, 11, 14, 17, 20 a 25 °C. Doba expozice byla 1, 2, 3, 3:30 a 4 hodiny. Počet aerobních destiček (APC) ve vzorcích byl stanoven ihned po vystavení zvýšené teplotě (0 h), 3 h a 24 h po návratu na adekvátní teplotu. Teplota, doba vyšetření po selhání a interakce všech tří faktorů měly statisticky významný vliv na APC pro vzduchové balení; délka poruchy chladícího řetězce jako samostatný faktor neměla významný vliv. APC vakuového balení byla významně ovlivněna teplotou, délkou selhání chladícího řetězce a interakcí všech tří faktorů; doba vyšetření po selhání chladícího řetězce sama o sobě nevykazovala významný vliv. Citace: Necidova L., Bursová Š., Haruštiaková D., Skočková A., Bartáková K., Klimešová M.: Vliv míry porušení teploty při transportu na mikrobiologickou kvalitu vzorků lososa. Ostatní – Poster a příspěvek ve sborníku. Konference: Hygiena Alimentorum XLII, Štrbské Pleso, Slovenská republika, 18. – 20. Máj 2022. Sborník: Zborník prednášok a posterov z konference Hygiena Aimentorum XLII - Zdravotná bezpečnosť a kvalita produktov hydiny, rybolovu a zveriny – aktuálne problémy a trendy, str. 348–354. ISBN 978-80-8077-752-4.

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of temperature changes during transport on microbiological quality of salmon samples

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the study was to assess the effect of inadequate transport on the result of microbiological analyzes of salmon fillets. During transport, fresh fishery products must be maintained at a temperature approaching that of melting ice (Regulation (EC) No 853/2004). Salmon fillets (Salmo salar) packed in air and vacuum packed were analyzed. The model experiments simulated an increase of temperature during the transport to 3, 5, 8, 11, 14, 17, 20 and 25 °C. The exposure time was 1, 2, 3, 3:30, and 4 h. The aerobic plate count (APC) in the samples were determined immediately after exposure to elevated temperature (0 h), 3 h and 24 h after returning to the adequate temperature. Temperature, examination time after failure, and the interaction of all three factors had a statistically significant effect on APC for air packing; the length of the cold chain failure as a separate factor did not have a significant effect. The APC of the vacuum packing was significantly affected by temperature, the length of the cold chain failure, and the interaction of all three factors; the time of the examination after the cold chain failure did not show a significant effect on its own. Citation: Necidova L., Bursová Š., Haruštiaková D., Skočková A., Bartáková K., Klimešová M.: Influence of temperature changes during transport on microbiological quality of salmon samples. Others - poster and contribution in the proceedings. Conference: Hygiene Alimentorum XLII, Strbske Pleso, Slovak Republic, 18 - 20. May 2022. Proceedings: Proceedings of Lectures and Poster from the Hygiene and Eimentorum XLII - Health Safety and Quality of Hydiny, Fishing and Zerina - Current Problems and Trends, p. 348–354. ISBN 978-80-8077-752-4.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK21020245" target="_blank" >QK21020245: Vliv míry porušení chladírenského řetězce při odběru a transportu úředně odebraných vzorků na jejich mikrobiální profil</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů