Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Balení a skladování jako faktor ovlivňující vybrané jakostní parametry čerstvých ryb

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F22%3AN0000070" target="_blank" >RIV/26722861:_____/22:N0000070 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Balení a skladování jako faktor ovlivňující vybrané jakostní parametry čerstvých ryb

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem studie bylo posoudit vliv typu balení a skladovací teploty na výsledek vybraných mikrobiologických a fyzikálně-chemických analýz čerstvých ryb. Byla simulována situace různých délek přerušení chladicího řetězce. K experimentům byly použity filety z lososa (Salmo salar) balené na vzduchu a ve vakuu. Byly použity následující teploty: 3, 5, 8, 11, 14, 17, 20 a 25 °C a doby expozice 1, 2, 3, 3:30 a 4 hodiny. Analytický odběr vzorků pro mikrobiologické a fyzikálně-chemické vyšetření proběhl ihned po vystavení zvýšené teplotě (0 h) a poté 3 h a 24 h po návratu na adekvátní teplotu. V jedné dávce byla provedena 3 paralelní stanovení. Jako kontroly byly použity filety skladované při teplotě tajícího ledu (jednoduché balení; 0 - 1 °C) a 3 °C (vakuové balení). Počet psychrotrofních mikroorganismů byl významně ovlivněn teplotou, délkou selhání chladicího řetězce, dobou vyšetření po selhání a spolupůsobením všech tří faktorů. E. coli a salmonela nebyly zjištěny. Rozdíly v pH a aktivitě vody nebyly statisticky významné. Citace: Bursová Š., Necidová L., Bartáková K., Skočková A., Haruštiaková D., Buchtová H., Klimešová M., Vorlová L.: Balení a skladování jako faktor ovlivňující vybrané jakostní parametry čerstvých ryb. Ostatní – PP prezentace a příspěvek ve sborníku. Konference: Hygiena Alimentorum XLII, Štrbské Pleso, Slovenská republika, 18. – 20. Máj 2022. Sborník: Zborník prednášok a posterov z konference Hygiena Aimentorum XLII - Zdravotná bezpečnosť a kvalita produktov hydiny, rybolovu a zveriny – aktuálne problémy a trendy, str. 30–37. ISBN 978-80-8077-752-4.

  • Název v anglickém jazyce

    Packaging and storage as a factor affecting selected quality parameters of fresh fish

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the study was to assess the effect of packaging type and storage temperature on the result of selected microbiological and physico-chemical analyzes of fresh fish. The situation of various lengths of the refrigeration chain interruption was simulated. Salmon fillets (Salmo salar) packed in air and vacuum were used for the experiments. The following temperatures were used: 3, 5, 8, 11, 14, 17, 20 and 25 ° C and exposure times at 1, 2, 3, 3:30 and 4 h. Analytical sampling for microbiological and physico-chemical examination took place immediately after exposure to elevated temperature (0 h) and then 3 h and 24 h after returning to adequate temperature. 3 parallel determinations were performed in one batch. Fillets stored at melting ice temperature (simple packaging; 0 - 1 ° C) and 3 ° C (vacuum packaging), respectively, were used as controls. The number of psychrotrophic microorganisms was significantly affected by temperature, length of cooling chain failure, examination time after failure and the interaction of all three factors. E. coli and salmonella were not detected. The differences in pH and water activity were not statistically significant. Citation: Bursová Š., Necidová L., Bartáková K., Skočková A., Haruštiaková D., Buchtová H., Klimešová M., Vorlová L.: Packaging and storage as a factor affecting selected quality parameters of fresh fish. Others - poster and contribution in the proceedings. Conference: Hygiene Alimentorum XLII, Strbske Pleso, Slovak Republic, 18 - 20. May 2022. Proceedings: Proceedings of Lectures and Poster from the Hygiene and Eimentorum XLII - Health Safety and Quality of Hydiny, Fishing and Zerina - Current Problems and Trends, p. 30–37. ISBN 978-80-8077-752-4.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK21020245" target="_blank" >QK21020245: Vliv míry porušení chladírenského řetězce při odběru a transportu úředně odebraných vzorků na jejich mikrobiální profil</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů