Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Sledování celkového počtu mikroorganismů u vzorků tresky obecné s ohledem na porušení teploty při transportu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F22%3AN0000089" target="_blank" >RIV/26722861:_____/22:N0000089 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Sledování celkového počtu mikroorganismů u vzorků tresky obecné s ohledem na porušení teploty při transportu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Studie posuzuje vliv neadekvátního transportu na výsledek mikrobiologických analýz filetů tresky obecné. Při přepravě musí být čerstvé produkty rybolovu udržovány při teplotě blízké teplotě tajícího ledu (nařízení (ES) č. 853/2004). Ve studii byly použity filety tresky obecné (Gadus morhua) balené v prostém balení a vakuově. Modelové pokusy simulovaly zvýšení teploty při transportu vzorků na 3, 5, 8, 11, 14, 17, 20 a 25 °C. Doba expozice teplot byla 1, 1:30, 2, 3, 3:30 a 4 h. Stanovení celkového počtu mikroorganismů (CPM), pH a aktivity vody (aw) bylo u vzorků provedeno ihned po expozici zvýšené teplotě (0 h), za 3 h a za 24 h po návratu do adekvátní teploty (0–1 °C). Stanovené hodnoty CPM byly ovlivněny vyšší teplotou po přerušení chlazení a dobou vyšetření po expozici zvýšené teplotě, nikoliv délkou působení těchto teplot a typem balení. Hodnoty pH a aw ovlivnily vyšší teplota po přerušení chlazení, doba vyšetření po expozici zvýšené teplotě a také typ balení, nikoliv délka působení neadekvátních teplot. Citace: Necidová L., Bursová Š., Haruštiaková D., Skočková A., Bartáková K., Klimešová M.: Sledování celkového počtu mikroorganismů u vzorků tresky obecné s ohledem na porušení teploty při transportu. Ostatní – Poster a příspěvek ve sborníku. Konference: LI. Lenfeldovy a Höklovy dny, Brno 12. a 13.10.2022. Sborník: Sborník přednášek a posterů Hygiena a technologie potravin LI. Lenfeldovy a Höklovy dny, str. 263–267. ISBN: 978-80-7305-876-0

  • Název v anglickém jazyce

    The aerobic plate count monitoring in a cod samples with respect to temperature changes during transport

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the study was to assess the effect of inadequate transport on the result of microbiological analyzes of cod fillets. During transport, fresh fishery products must be maintained at a temperature approaching that of melting ice (Regulation (EC) No 853/2004). Cod fillets (Gadus morhua) packed in air and vacuum packed were analyzed. The model experiments simulated an increase of temperature during the transport to 3, 5, 8, 11, 14, 17, 20 and 25 °C. The exposure time was 1, 1:30, 2, 3, 3:30, and 4 h. The aerobic plate count (APC), pH and water activity (aw) in the samples were determined immediately after exposure to higher temperature (0 h), 3 h and 24 h after returning to the adequate temperature (0–1 °C). The APC values were influenced by temperature changes and time of analysis after exposure to higher temperature, not by duration of exposure to higher temperature and type of packaging. The pH and aw values were influenced by the higher temperature after inappropriate transport, the time of analysis after these temperatures, and also the type of packaging, not the duration of exposure to inadequate temperatures. Citation: Necidová L., Bursová Š., Haruštiaková D., Skočková A., Bartáková K., Klimešová M.: The aerobic plate count monitoring in a cod samples with respect to temperature changes during transport. Other - PP Presentation and contribution in the proceedings. Conference: Li. Lenfeldovy and Hökl Days, Brno 12. and 13.10.2022. Proceedings: Proceedings of Lectures and Posters Hygiene and Food Technology Li. Lenfeld and Hökl Days, pp. 263–267. ISBN: 978-80-7305-876-0

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK21020245" target="_blank" >QK21020245: Vliv míry porušení chladírenského řetězce při odběru a transportu úředně odebraných vzorků na jejich mikrobiální profil</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů