Sledování celkového počtu mikroorganismů u vzorků tresky obecné s ohledem na porušení teploty při transportu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880449" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880449 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vfu.cz/files/upload/1697/LI.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20sbornik.pdf" target="_blank" >https://www.vfu.cz/files/upload/1697/LI.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20sbornik.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Sledování celkového počtu mikroorganismů u vzorků tresky obecné s ohledem na porušení teploty při transportu
Popis výsledku v původním jazyce
Studie posuzuje vliv neadekvátního transportu na výsledek mikrobiologických analýz filetů tresky obecné. Při přepravě musí být čerstvé produkty rybolovu udržovány při teplotě blízké teplotě tajícího ledu (nařízení (ES) č. 853/2004). Ve studii byly použity filety tresky obecné (Gadus morhua) balené v prostém balení a vakuově. Modelové pokusy simulovaly zvýšení teploty při transportu vzorků na 3, 5, 8, 11, 14, 17, 20 a 25 °C. Doba expozice teplot byla 1, 1:30, 2, 3, 3:30 a 4 h. Stanovení celkového počtu mikroorganismů (CPM), pH a aktivity vody (aw) bylo u vzorků provedeno ihned po expozici zvýšené teplotě (0 h), za 3 h a za 24 h po návratu do adekvátní teploty (0-1 °C). Stanovené hodnoty CPM byly ovlivněny vyšší teplotou po přerušení chlazení a dobou vyšetření po expozici zvýšené teplotě, nikoliv délkou působení těchto teplot a typem balení. Hodnoty pH a aw ovlivnily vyšší teplota po přerušení chlazení, doba vyšetření po expozici zvýšené teplotě a také typ balení, nikoliv délka působení neadekvátních teplot.
Název v anglickém jazyce
The aerobic plate count monitoring in a cod samples with respect to temperature changes during transport
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to assess the effect of inadequate transport on the result of microbiological analyzes of cod fillets. During transport, fresh fishery products must be maintained at a temperature approaching that of melting ice (Regulation (EC) No 853/2004). Cod fillets (Gadus morhua) packed in air and vacuum packed were analyzed. The model experiments simulated an increase of temperature during the transport to 3, 5, 8, 11, 14, 17, 20 and 25 °C. The exposure time was 1, 1:30, 2, 3, 3:30, and 4 h. The aerobic plate count (APC), pH and water activity (aw) in the samples were determined immediately after exposure to higher temperature (0 h), 3 h and 24 h after returning to the adequate temperature (0-1 °C). The APC values were influenced by temperature changes and time of analysis after exposure to higher temperature, not by duration of exposure to higher temperature and type of packaging. The pH and aw values were influenced by the higher temperature after inappropriate transport, the time of analysis after these temperatures, and also the type of packaging, not the duration of exposure to inadequate temperatures.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK21020245" target="_blank" >QK21020245: Vliv míry porušení chladírenského řetězce při odběru a transportu úředně odebraných vzorků na jejich mikrobiální profil</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena a technologie potravin LI. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-876-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
263-267
Název nakladatele
Veterinární univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
12. 10. 2022
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—