Vliv porušení teploty při transportu na vybrané jakostní parametry filetů tresky obecné
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F22%3AN0000087" target="_blank" >RIV/26722861:_____/22:N0000087 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv porušení teploty při transportu na vybrané jakostní parametry filetů tresky obecné
Popis výsledku v původním jazyce
Studie posuzuje vliv typu balení a neadekvátního transportu na výsledek mikrobiologických analýz filetů tresky obecné. Pro experimenty byly použity filety tresky obecné (Gadus morhua) balené v prostém a vakuovém balení. Modelové pokusy simulovaly zvýšení teploty při transportu vzorků na 3, 5, 8, 11, 14, 17, 20 a 25 °C. Doba expozice teplot byla 1, 1:30, 2, 3, 3:30 a 4 h. Stanovení počtu psychrotroních mikroorganismů, pH a aktivity vody bylo u vzorků provedeno ihned po expozici zvýšené teplotě (0 h), za 3 h a za 24 h po návratu do adekvátní teploty. Počet psychrotrofních mikroorganismů byl významně ovlivněn teplotou, délkou porušení chladícího řetězce, dobou vyšetření po porušení. Typ balení významný vliv neměl. Citace: Bursová Š., Necidová L., Haruštiaková D., Skočková A., Bartáková K., Klimešová M.: Vliv porušení teploty při transportu na vybrané jakostní parametry filetů tresky obecné. Ostatní – PP prezentace a příspěvek ve sborníku. Konference: LI. Lenfeldovy a Höklovy dny, Brno 12. a 13.10.2022. Sborník: Sborník přednášek a posterů Hygiena a technologie potravin LI. Lenfeldovy a Höklovy dny, str. 62–65. ISBN: 978-80-7305-876-0
Název v anglickém jazyce
Effect of temperature changes during transport on selected quality parameters of cod fillets
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to assess the effect of packaging type and inadequate transport on the result of microbiological analyses of cod fillets. Cod fillets (Gadus morhua) packed in air and vacuum packed were analysed. The model experiments simulated an increase of temperature during the transport to 3, 5, 8, 11, 14, 17, 20 and 25 °C. The exposure time was 1, 1:30, 2, 3, 3:30, and 4 h. The number of psychrotrophic microorganisms (PPsM), pH value and water activity in the samples were determined immediately after exposure to higher temperature (0 h), 3 h and 24 h after returning to the adequate temperature. The PPsM values were influenced by temperature changes, duration of exposure to inadequate temperatures and time of analysis after exposure to higher temperature. The type of packaging was not statistically significant. Citation: Bursová Š., Necidová L., Haruštiaková D., Skočková A., Bartáková K., Klimešová M.: Effect of temperature changes during transport on selected quality parameters of cod fillets. Others – PP presentation and contribution in the collection. Conference: LI. Lenfeld and Hökl days, Brno 12 and 13 October 2022. Proceedings: Proceedings of lectures and posters Hygiene and food technology LI. The Days of Lenfeld and Hökl, pp. 62–65. ISBN: 978-80-7305-876-0
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK21020245" target="_blank" >QK21020245: Vliv míry porušení chladírenského řetězce při odběru a transportu úředně odebraných vzorků na jejich mikrobiální profil</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů