Rychlost přizpůsobení teplotě vnějšího prostředí balených filetů tresky obecné
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F22%3AN0000088" target="_blank" >RIV/26722861:_____/22:N0000088 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Rychlost přizpůsobení teplotě vnějšího prostředí balených filetů tresky obecné
Popis výsledku v původním jazyce
V této studii byl sledován vliv způsobu balení na rychlost temperace jádra filetů tresky obecné (Gadus morhua) vlivem zvýšené teploty vnějšího prostředí (sledované teploty 8 a 20 °C). Filety byly baleny v balení prostém, vakuovém a v ochranné atmosféře. Bylo zjištěno, že nejrychleji jsou vytemperovány filety balené ve vakuu, zatímco filety balené v ochranné atmosféře jsou na teplotu vnějšího prostředí vytemperovány nejpomaleji, zřejmě vlivem plynné atmosféry přítomné uvnitř balení, která působí jako teplotní izolant. Citace: Bartáková K., Bursová Š., Skočková A., Necidová L., Haruštiaková D., Klimešová M.: Rychlost přizpůsobení teplotě vnějšího prostředí balených filetů tresky obecné. Ostatní – Poster a příspěvek ve sborníku. Konference: LI. Lenfeldovy a Höklovy dny, Brno 12. a 13.10.2022. Sborník: Sborník přednášek a posterů Hygiena a technologie potravin LI. Lenfeldovy a Höklovy dny, str. 95–98. ISBN: 978-80-7305-876-0
Název v anglickém jazyce
The velocity of adaptation to the temperature of the external environment of packaged cod fillets
Popis výsledku anglicky
In this study, the influence of the packaging method on the temperature rate of the core of cod fillets (Gadus morhua) was monitored due to the increased temperature of the external environment (monitored temperatures of 8 and 20 °C). The fillets were packed in a simple package in a bowl, vacuum package and in a protective atmosphere. It was found that fillets packed in a vacuum are tempered the fastest, while fillets packed in a protective atmosphere are tempered the slowest to the temperature of the external environment, apparently due to the gaseous atmosphere present inside the package, which acts as a thermal insulator. Citation: Bartáková K., Bursová Š., Skočková A., Necidová L., Haruštiaková D., Klimešová M.: The velocity of adaptation to the temperature of the external environment of packaged cod fillets. Other - Poster and paper in proceedings. Conference: Li. Lenfeldovy and Hökl Days, Brno 12. and 13.10.2022. Proceedings: Proceedings of Lectures and Posters Hygiene and Food Technology Li. Lenfeld and Hökl Days, pp. 95–98. ISBN: 978-80-7305-876-0
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK21020245" target="_blank" >QK21020245: Vliv míry porušení chladírenského řetězce při odběru a transportu úředně odebraných vzorků na jejich mikrobiální profil</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů