Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Rychlost přizpůsobení teplotě vnějšího prostředí balených filetů tresky obecné

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F22%3AN0000088" target="_blank" >RIV/26722861:_____/22:N0000088 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Rychlost přizpůsobení teplotě vnějšího prostředí balených filetů tresky obecné

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V této studii byl sledován vliv způsobu balení na rychlost temperace jádra filetů tresky obecné (Gadus morhua) vlivem zvýšené teploty vnějšího prostředí (sledované teploty 8 a 20 °C). Filety byly baleny v balení prostém, vakuovém a v ochranné atmosféře. Bylo zjištěno, že nejrychleji jsou vytemperovány filety balené ve vakuu, zatímco filety balené v ochranné atmosféře jsou na teplotu vnějšího prostředí vytemperovány nejpomaleji, zřejmě vlivem plynné atmosféry přítomné uvnitř balení, která působí jako teplotní izolant. Citace: Bartáková K., Bursová Š., Skočková A., Necidová L., Haruštiaková D., Klimešová M.: Rychlost přizpůsobení teplotě vnějšího prostředí balených filetů tresky obecné. Ostatní – Poster a příspěvek ve sborníku. Konference: LI. Lenfeldovy a Höklovy dny, Brno 12. a 13.10.2022. Sborník: Sborník přednášek a posterů Hygiena a technologie potravin LI. Lenfeldovy a Höklovy dny, str. 95–98. ISBN: 978-80-7305-876-0

  • Název v anglickém jazyce

    The velocity of adaptation to the temperature of the external environment of packaged cod fillets

  • Popis výsledku anglicky

    In this study, the influence of the packaging method on the temperature rate of the core of cod fillets (Gadus morhua) was monitored due to the increased temperature of the external environment (monitored temperatures of 8 and 20 °C). The fillets were packed in a simple package in a bowl, vacuum package and in a protective atmosphere. It was found that fillets packed in a vacuum are tempered the fastest, while fillets packed in a protective atmosphere are tempered the slowest to the temperature of the external environment, apparently due to the gaseous atmosphere present inside the package, which acts as a thermal insulator. Citation: Bartáková K., Bursová Š., Skočková A., Necidová L., Haruštiaková D., Klimešová M.: The velocity of adaptation to the temperature of the external environment of packaged cod fillets. Other - Poster and paper in proceedings. Conference: Li. Lenfeldovy and Hökl Days, Brno 12. and 13.10.2022. Proceedings: Proceedings of Lectures and Posters Hygiene and Food Technology Li. Lenfeld and Hökl Days, pp. 95–98. ISBN: 978-80-7305-876-0

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK21020245" target="_blank" >QK21020245: Vliv míry porušení chladírenského řetězce při odběru a transportu úředně odebraných vzorků na jejich mikrobiální profil</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů