Vliv způsobu balení na dynamiku teplotních změn filetů lososa obecného
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F22%3AN0000071" target="_blank" >RIV/26722861:_____/22:N0000071 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv způsobu balení na dynamiku teplotních změn filetů lososa obecného
Popis výsledku v původním jazyce
V této studii byly sledovány teplotní změny v jádře filetů z lososa (Salmo salar) balených v jednoduchém obalu v misce a ve vakuovém obalu způsobené změnami teploty ve vnějším prostředí. Cílem práce bylo určit dobu potřebnou k ohřevu a následnému ochlazení jádra filetu na zvýšenou teplotu. Testované teploty byly 8, 11, 14, 17, 20 a 25 °C. Monitorování bylo prováděno pomocí snímače teploty vpichu připojeného k záznamníku teploty (Testo). Celkem bylo sledováno 70 vzorků filetů. Bylo zjištěno, že způsob balení filetů z lososa má velmi významný vliv na dynamiku teplotních změn. Po umístění vychlazeného filetu do prostředí při nejvyšší testovací teplotě (25 ± 0,4 °C) byl vakuově balený filet temperován na tuto teplotu již za 1 hodinu a 45 minut, zatímco jednoduše zabalený filet byl temperován za pouhých jako 4 hodiny. V jednoduchém balení působí vzduch přítomný kolem filetu jako tepelný izolátor, čímž se snižuje rychlost teplotních změn v jádru filetu, zatímco v jádru filetů balených ve vakuovém obalu dochází ke změnám teploty mnohem rychleji. Ctitace: Bartáková K., Bursová Š., Skočková A., Necidová L., Haruštiaková D., Klimešová M.: Vliv způsobu balení na dynamiku teplotních změn filetů lososa obecného. Ostatní – Poster a příspěvek ve sborníku. Konference: Hygiena Alimentorum XLII, Štrbské Pleso, Slovenská republika, 18. – 20. Máj 2022. Sborník: Zborník prednášok a posterov z konference Hygiena Aimentorum XLII - Zdravotná bezpečnosť a kvalita produktov hydiny, rybolovu a zveriny – aktuálne problémy a trendy, str. 128–134. ISBN 978-80-8077-752-4.
Název v anglickém jazyce
Influence of packaging method on the dynamics of temperature changes of salmon fillets
Popis výsledku anglicky
In this study, temperature changes in the core of salmon fillets (Salmo salar) packed in a simple package in a bowl and in a vacuum package caused by changes in temperature in the external environment were monitored. The aim of the work was to determine the time needed to heat and subsequently cool the fillet core to an elevated temperature. The temperatures tested were 8, 11, 14, 17, 20 and 25 °C. Monitoring was performed using a puncture temperature sensor connected to a Testo temperature recorder. A total of 70 fillet samples were monitored. It was found that the way salmon fillets are packaged has a very significant effect on the dynamics of temperature changes. After placing the cooled fillet in the ambient at the highest test temperature (25 ± 0.4 °C), the vacuum packed fillet was tempered to this temperature in as little as 1 hour and 45 minutes, while the simply packed fillet was tempered in as little as 4 hours. In a simple package, the air present around the fillet acts as a thermal insulator, thereby reducing the rate of temperature changes in the fillet core, while in the core of fillets packaged in a vacuum package, the temperature changes occur much faster. Citation: Bartáková K., Bursová Š., Skočková A., Necidová L., Haruštiaková D., Klimešová M.: Influence of packaging method on the dynamics of temperature changes of salmon fillets. Others – Poster and contribution in proceedings. Conference: Hygiena Alimentorum XLII, Štrbské Pleso, Slovak Republic, 18 – 20 May 2022. Proceedings: Collection of lectures and posters from the Hygiena Alimentorum XLII conference - Health safety and quality of poultry, fishery and game products - current problems and trends, p. 128–134. ISBN 978-80-8077-752-4.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK21020245" target="_blank" >QK21020245: Vliv míry porušení chladírenského řetězce při odběru a transportu úředně odebraných vzorků na jejich mikrobiální profil</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů