Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv způsobu balení na dynamiku teplotních změn filetů lososa obecného

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880398" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880398 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv způsobu balení na dynamiku teplotních změn filetů lososa obecného

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V této studii byly sledovány teplotní změny v jádře filetů lososa obecného (Salmo salar) balených v prostém a vakuovém balení způsobené změnami teploty ve vnějším prostředí. Cílem práce bylo určit dobu potřebnou k ohřevu a následnému ochlazení jádra filetu na zvolenou teplotu. Testované teploty byly 8, 11, 14, 17, 20 a 25 °C. Monitorování bylo prováděno pomocí vpichové teplotní sondy připojené k záznamníku teploty Testo. Celkem bylo sledováno 70 vzorků filetů.Bylo zjištěno, že způsob balení filetů lososa má velmi významný vliv na dynamiku teplotních změn. Po umístění vychlazeného filetu do prostředí o nejvyšší testované teplotě (25 +- 0,4 °C) byl vakuově balený filet vytemperován na tuto teplotu již za 1 hodinu a 45 minut, zatímco filet balený v prostém balení až za 4 hodiny. Tento rozdíl je zřejmě způsoben tím, že v prostém balení působí vzduch přítomný kolem filetu jako tepelný izolant, čímž snižuje rychlost teplotních změn v jádře filetu, zatímco v jádře filetů balených ve vakuovém obalu dochází ke změnám teploty mnohem rychleji, protože balicí folie těsně obepíná filet a teplo z vnějšího prostředí přímo ovlivňuje teplotu filetu.

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of packaging method on the dynamics of temperature changes of salmon fillets

  • Popis výsledku anglicky

    In this study, temperature changes in the core of salmon fillets (Salmo salar) packed in a simple package in a bowl and in a vacuum package caused by changes in temperature in the external environment were monitored. The aim of the work was to determine the time needed to heat and subsequently cool the fillet core to an elevated temperature. The temperatures tested were 8, 11, 14, 17, 20 and 25 °C. Monitoring was performed using a puncture temperature sensor connected to a Testo temperature recorder. A total of 70 fillet samples were monitored.It was found that the way salmon fillets are packaged has a very significant effect on the dynamics of temperature changes. After placing the cooled fillet in the ambient at the highest test temperature (25 +- 0.4 °C), the vacuum packed fillet was tempered to this temperature in as little as 1 hour and 45 minutes, while the simply packed fillet was tempered in as little as 4 hours. In a simple package, the air present around the fillet acts as a thermal insulator, thereby reducing the rate of temperature changes in the fillet core, while in the core of fillets packaged in a vacuum package, the temperature changes occur much faster.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK21020245" target="_blank" >QK21020245: Vliv míry porušení chladírenského řetězce při odběru a transportu úředně odebraných vzorků na jejich mikrobiální profil</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Zborník prednášok a posterov Hygiena Alimentorum XLII

  • ISBN

    978-80-8077-752-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    128-134

  • Název nakladatele

    Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach

  • Místo vydání

    Košice

  • Místo konání akce

    Štrbské Pleso

  • Datum konání akce

    18. 5. 2022

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku