Vliv porušení teploty při transportu na vybrané jakostní parametry filetů tresky obecné
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880416" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880416 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vfu.cz/files/upload/1401/2022%20LI.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20sbornik.pdf" target="_blank" >https://www.vfu.cz/files/upload/1401/2022%20LI.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20sbornik.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv porušení teploty při transportu na vybrané jakostní parametry filetů tresky obecné
Popis výsledku v původním jazyce
Studie posuzuje vliv typu balení a neadekvátního transportu na výsledek mikrobiologických analýz filetů tresky obecné. Pro experimenty byly použity filety tresky obecné (Gadus morhua) balené v prostém a vakuovém balení. Modelové pokusy simulovaly zvýšení teploty při transportu vzorků na 3, 5, 8, 11, 14, 17, 20 a 25 °C. Doba expozice teplot byla 1, 1:30, 2, 3, 3:30 a 4 h. Stanovení počtu psychrotrofních mikroorganismů, pH a aktivity vody bylo u vzorků provedeno ihned po expozici zvýšené teplotě (0 h), za 3 h a za 24 h po návratu do adekvátní teploty. Počet psychrotrofních mikroorganismů byl významně ovlivněn teplotou, délkou porušení chladícího řetězce, dobou vyšetření po porušení. Typ balení významný vliv neměl.
Název v anglickém jazyce
Effect of temperature changes during transport on selected quality parameters of cod fillets
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to assess the effect of packaging type and inadequate transport on the result of microbiological analyses of cod fillets. Cod fillets (Gadus morhua) packed in air and vacuum packed were analysed. The model experiments simulated an increase of temperature during the transport to 3, 5, 8, 11, 14, 17, 20 and 25 °C. The exposure time was 1, 1:30, 2, 3, 3:30, and 4 h. The number of psychrotrophic microorganisms (PPsM), pH value and water activity in the samples were determined immediately after exposure to higher temperature (0 h), 3 h and 24 h after returning to the adequate temperature. The PPsM values were influenced by temperature changes, duration of exposure to inadequate temperatures and time of analysis after exposure to higher temperature. The type of packaging was not statistically significant.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK21020245" target="_blank" >QK21020245: Vliv míry porušení chladírenského řetězce při odběru a transportu úředně odebraných vzorků na jejich mikrobiální profil</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena a technologie potravin LI. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-876-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
62-65
Název nakladatele
Veterinární univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
12. 10. 2022
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—