Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Balení a skladování jako faktor ovlivňující vybrané jakostní parametry čerstvých ryb

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880412" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880412 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Balení a skladování jako faktor ovlivňující vybrané jakostní parametry čerstvých ryb

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem studie bylo posoudit vliv typu balení a teploty skladování na výsledek vybraných mikrobiologických a fyzikálně-chemických analýz čerstvých ryb. Byla modelována situace různě dlouhého přerušení chladírenského řetězce, ke kterým může dojít např. při transportu potravin. Pro experimenty byly použity filety lososa obecného (Salmo salar) balené v prostém a vakuovém balení. Byly použity následující teploty: 3, 5, 8, 11, 14, 17, 20 a 25 °C a doby expozice dané teplotě 1, 2, 3, 3:30 a 4 h. Odběr analytických vzorků pro mikrobiologické a fyzikálně-chemické vyšetření probíhal ihned po expozici zvýšené teplotě (0 h) a poté za 3 h a za 24 h po návratu do adekvátní teploty. V rámci jedné šarže byly provedeny 3 paralelní stanovení. Jako kontrolní vzorky byly použity filety skladované při teplotě tajícího ledu (prosté balení; 0 - 1 °C), respektive 3 °C (vakuové balení). Počet psychrotrofních mikroorganismů byl významně ovlivněn teplotou, délkou porušení chladícího řetězce, dobou vyšetření po porušení i interakcí všech tří faktorů. E. coli and salmonely nebyly detekovány. Rozdíly v hodnotách pH a aktivitě vody nebyly statisticky významné.

  • Název v anglickém jazyce

    Packaging and storage as a factor affecting selected quality parameters of fresh fish

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the study was to assess the effect of packaging type and storage temperature on the result of selected microbiological and physico-chemical analyzes of fresh fish. The situation of various lengths of the refrigeration chain interruption was simulated. Salmon fillets (Salmo salar) packed in air and vacuum were used for the experiments. The following temperatures were used: 3, 5, 8, 11, 14, 17, 20 and 25 °C and exposure times at 1, 2, 3, 3:30 and 4 h. Analytical sampling for microbiological and physico-chemical examination took place immediately after exposure to elevated temperature (0 h) and then 3 h and 24 h after returning to adequate temperature. 3 parallel determinations were performed in one batch. Fillets stored at melting ice temperature (simple packaging; 0 - 1 °C) and 3 °C (vacuum packaging), respectively, were used as controls. The number of psychrotrophic microorganisms was significantly affected by temperature, length of cooling chain failure, examination time after failure and the interaction of all three factors. E. coli and salmonella were not detected. The differences in pH and water activity were not statistically significant.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK21020245" target="_blank" >QK21020245: Vliv míry porušení chladírenského řetězce při odběru a transportu úředně odebraných vzorků na jejich mikrobiální profil</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Zborník prednášok a posterov Hygiena Alimentorum XLII

  • ISBN

    978-80-8077-752-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    30-37

  • Název nakladatele

    Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach

  • Místo vydání

    Košice

  • Místo konání akce

    Štrbské Pleso

  • Datum konání akce

    18. 5. 2022

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku