Balení a skladování jako faktor ovlivňující vybrané jakostní parametry čerstvých ryb
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880412" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880412 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Balení a skladování jako faktor ovlivňující vybrané jakostní parametry čerstvých ryb
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem studie bylo posoudit vliv typu balení a teploty skladování na výsledek vybraných mikrobiologických a fyzikálně-chemických analýz čerstvých ryb. Byla modelována situace různě dlouhého přerušení chladírenského řetězce, ke kterým může dojít např. při transportu potravin. Pro experimenty byly použity filety lososa obecného (Salmo salar) balené v prostém a vakuovém balení. Byly použity následující teploty: 3, 5, 8, 11, 14, 17, 20 a 25 °C a doby expozice dané teplotě 1, 2, 3, 3:30 a 4 h. Odběr analytických vzorků pro mikrobiologické a fyzikálně-chemické vyšetření probíhal ihned po expozici zvýšené teplotě (0 h) a poté za 3 h a za 24 h po návratu do adekvátní teploty. V rámci jedné šarže byly provedeny 3 paralelní stanovení. Jako kontrolní vzorky byly použity filety skladované při teplotě tajícího ledu (prosté balení; 0 - 1 °C), respektive 3 °C (vakuové balení). Počet psychrotrofních mikroorganismů byl významně ovlivněn teplotou, délkou porušení chladícího řetězce, dobou vyšetření po porušení i interakcí všech tří faktorů. E. coli and salmonely nebyly detekovány. Rozdíly v hodnotách pH a aktivitě vody nebyly statisticky významné.
Název v anglickém jazyce
Packaging and storage as a factor affecting selected quality parameters of fresh fish
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to assess the effect of packaging type and storage temperature on the result of selected microbiological and physico-chemical analyzes of fresh fish. The situation of various lengths of the refrigeration chain interruption was simulated. Salmon fillets (Salmo salar) packed in air and vacuum were used for the experiments. The following temperatures were used: 3, 5, 8, 11, 14, 17, 20 and 25 °C and exposure times at 1, 2, 3, 3:30 and 4 h. Analytical sampling for microbiological and physico-chemical examination took place immediately after exposure to elevated temperature (0 h) and then 3 h and 24 h after returning to adequate temperature. 3 parallel determinations were performed in one batch. Fillets stored at melting ice temperature (simple packaging; 0 - 1 °C) and 3 °C (vacuum packaging), respectively, were used as controls. The number of psychrotrophic microorganisms was significantly affected by temperature, length of cooling chain failure, examination time after failure and the interaction of all three factors. E. coli and salmonella were not detected. The differences in pH and water activity were not statistically significant.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK21020245" target="_blank" >QK21020245: Vliv míry porušení chladírenského řetězce při odběru a transportu úředně odebraných vzorků na jejich mikrobiální profil</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Zborník prednášok a posterov Hygiena Alimentorum XLII
ISBN
978-80-8077-752-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
30-37
Název nakladatele
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
Štrbské Pleso
Datum konání akce
18. 5. 2022
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—