Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Zastoupení plynů v ochranné atmosféře balených čerstvých ryb v průběhu skladování.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F22%3AN0000073" target="_blank" >RIV/26722861:_____/22:N0000073 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Zastoupení plynů v ochranné atmosféře balených čerstvých ryb v průběhu skladování.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Spotřeba čerstvých ryb se v posledních desetiletích zvýšila kvůli jejich nutričním vlastnostem a také jejich přínosům pro zdraví spotřebitelů. Limitujícím faktorem pro tyto rychle se kazící produkty je však krátká trvanlivost. Cílem této studie bylo sledování plynů přítomných v upravené atmosféře balených čerstvých ryb z maloobchodu a sledování případných změn ve složení plynů během pětidenního skladování. Reprezentativní vzorky čerstvých ryb (losos, treska, kapr) balené v upravené atmosféře byly zakoupeny z maloobchodu 4-5 dní před datem spotřeby. Obsah kyslíku a oxidu uhličitého v každém balení byl stanoven pomocí přístroje CheckMate3. Obsah dusíku byl stanoven přidáním až 100 %. Průměrné hodnoty plynů v balení lososa a tresky byly 0,06 % O2 + 27,41 % CO2 + 72,53 % N2 a 0,40 % O2 + 26,40 % CO2 + 73,20 % N2. Složení plynů u baleného kapra bylo podobné, pouze hodnoty CO2 byly nižší než u lososa a tresky (0,08 % O2 + 12,52 % CO2 + 87,40 % N2). Kontinuální měření vzorků po dobu jejich trvanlivosti neprokázalo závislost složení plynu MAP na době zbývající do data exspirace. Citace: Skočková A., Bartáková K., Bursová Š., Necidová L., Buchtová H., Haruštiaková D., Klimešová M.: Zastoupení plynů v ochranné atmosféře balených čerstvých ryb v průběhu skladování. Ostatní – Poster a příspěvek ve sborníku. Konference: Hygiena Alimentorum XLII, Štrbské Pleso, Slovenská republika, 18. – 20. Máj 2022. Sborník: Zborník prednášok a posterov z konference Hygiena Aimentorum XLII - Zdravotná bezpečnosť a kvalita produktov hydiny, rybolovu a zveriny – aktuálne problémy a trendy, str. 403–407. ISBN 978-80-8077-752-4.

  • Název v anglickém jazyce

    Gas composition in the modified atmosphere of packaged fresh fish during storage

  • Popis výsledku anglicky

    The consumption of fresh fish has increased in the last decades because of its nutritional characteristics as well as its benefits to the consumer health. However, the short shelf life is a limiting factor for these perishable products. The aim of this study was the monitoring of gasses presented in modified atmosphere of packed fresh fish from the retail and to monitor any change in the composition of gasses during five day storage. Representative samples of fresh fish (salmon, cod, carp) packaged in modified atmosphere were purchased from the retail 4-5 days before expiration date. The oxygen and carbon dioxide content of each package was determined using CheckMate3 instrument. The nitrogen content was determined by adding up to 100%. Average values of gasses in packages of salmon and cod were 0.06% O2 + 27.41% CO2 + 72.53% N2 and 0.40% O2 + 26.40% CO2 + 73.20% N2 respectively. The composition of gasses in packaged carp was similar, only values of CO2 were lower compare to the values in salmon and cod (0.08% O2 + 12.52% CO2 + 87.40% N2). Continuous measurement of the samples during their shelf life did not show a dependence of the gas composition of MAP on the time remaining until the expiration date. Citation: Skočková A., Bartáková K., Bursová Š., Necidová L., Buchtová H., Haruštiaková D., Klimešová M.: Gas composition in the modified atmosphere of packaged fresh fish during storage. Others - poster and contribution in the proceedings. Conference: Hygiene Alimentorum XLII, Strbske Pleso, Slovak Republic, 18 - 20. May 2022. Proceedings: Proceedings of Lectures and Poster from the Hygiene and Eimentorum XLII - Health Safety and Quality of Hydiny, Fishing and Zerina - Current Problems and Trends, p. 403–407. ISBN 978-80-8077-752-4.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK21020245" target="_blank" >QK21020245: Vliv míry porušení chladírenského řetězce při odběru a transportu úředně odebraných vzorků na jejich mikrobiální profil</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů