Zastoupení plynů v ochranné atmosféře balených čerstvých ryb v průběhu skladování
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880443" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880443 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Zastoupení plynů v ochranné atmosféře balených čerstvých ryb v průběhu skladování
Popis výsledku v původním jazyce
Spotřeba čerstvých ryb se v posledních desetiletích zvýšila zejména díky pozitivním přínosům rybího masa pro zdraví spotřebitelů. Cílem této práce byl monitoring složení směsi plynů v ochranné atmosféře balených čerstvých ryb (losos, treska, kapr) uváděných trh a posouzení případné změny v zastoupení jednotlivých plynů v průběhu skladování. V tržní síti byly zakoupeny vzorky čerstvého rybího masa (losos, treska, kapr) balené v ochranné atmosféře. V každém balení byl s využitím přístroje CheckMate3 stanoven obsah kyslíku a oxidu uhličitého. Dopočtem do 100 % byl určen obsah dusíku. Průměrné hodnoty směsi plynů v balení filetů lososa a tresky byly 0,06 % O2 + 27,41 % CO2 + 72,53 % N2 a 0,40 % O2 + 26,40 % CO2 + 73,20 % N2. Složení směsi plynů u balených filetů kapra bylo podobné, pouze hodnoty CO2 byly nižší než u lososa a tresky (0,08 % O2 + 12,52 % CO2 + 87,40 % N2). Kontinuální měření vzorků po dobu jejich trvanlivosti neprokázalo závislost složení směsi plynů v ochranné atmosféře na době zbývající do data spotřeby.
Název v anglickém jazyce
Gas composition in the modified atmosphere of packaged fresh fish during storage
Popis výsledku anglicky
The consumption of fresh fish has increased in the last decades because of its nutritional characteristics as well as its benefits to the consumer health. The aim of this study was the monitoring of gasses presented in modified atmosphere of packed fresh fish from the retail and to monitor any change in the composition of gasses during five day storage. Representative samples of fresh fish (salmon, cod, carp) packaged in modified atmosphere were purchased from the retail. The oxygen and carbon dioxide content of each package was determined using CheckMate3 instrument. The nitrogen content was determined by adding up to 100%. Average values of gasses in packages of salmon and cod were 0.06% O2 + 27.41% CO2 + 72.53% N2 and 0.40% O2 + 26.40% CO2 + 73.20% N2 respectively. The composition of gasses in packaged carp was similar, only values of CO2 were lower compare to the values in salmon and cod (0.08% O2 + 12.52% CO2 + 87.40% N2). Continuous measurement of the samples during their shelf life did not show a dependence of the gas composition of MAP on the time remaining until the expiration date.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK21020245" target="_blank" >QK21020245: Vliv míry porušení chladírenského řetězce při odběru a transportu úředně odebraných vzorků na jejich mikrobiální profil</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Zborník prednášok a posterov Hygiena Alimentorum XLII
ISBN
978-80-8077-752-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
403-407
Název nakladatele
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
Štrbské Pleso
Datum konání akce
18. 5. 2022
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—