Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Zastoupení plynů v ochranné atmosféře balených čerstvých ryb v průběhu skladování

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880443" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880443 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Zastoupení plynů v ochranné atmosféře balených čerstvých ryb v průběhu skladování

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Spotřeba čerstvých ryb se v posledních desetiletích zvýšila zejména díky pozitivním přínosům rybího masa pro zdraví spotřebitelů. Cílem této práce byl monitoring složení směsi plynů v ochranné atmosféře balených čerstvých ryb (losos, treska, kapr) uváděných trh a posouzení případné změny v zastoupení jednotlivých plynů v průběhu skladování. V tržní síti byly zakoupeny vzorky čerstvého rybího masa (losos, treska, kapr) balené v ochranné atmosféře. V každém balení byl s využitím přístroje CheckMate3 stanoven obsah kyslíku a oxidu uhličitého. Dopočtem do 100 % byl určen obsah dusíku. Průměrné hodnoty směsi plynů v balení filetů lososa a tresky byly 0,06 % O2 + 27,41 % CO2 + 72,53 % N2 a 0,40 % O2 + 26,40 % CO2 + 73,20 % N2. Složení směsi plynů u balených filetů kapra bylo podobné, pouze hodnoty CO2 byly nižší než u lososa a tresky (0,08 % O2 + 12,52 % CO2 + 87,40 % N2). Kontinuální měření vzorků po dobu jejich trvanlivosti neprokázalo závislost složení směsi plynů v ochranné atmosféře na době zbývající do data spotřeby.

  • Název v anglickém jazyce

    Gas composition in the modified atmosphere of packaged fresh fish during storage

  • Popis výsledku anglicky

    The consumption of fresh fish has increased in the last decades because of its nutritional characteristics as well as its benefits to the consumer health. The aim of this study was the monitoring of gasses presented in modified atmosphere of packed fresh fish from the retail and to monitor any change in the composition of gasses during five day storage. Representative samples of fresh fish (salmon, cod, carp) packaged in modified atmosphere were purchased from the retail. The oxygen and carbon dioxide content of each package was determined using CheckMate3 instrument. The nitrogen content was determined by adding up to 100%. Average values of gasses in packages of salmon and cod were 0.06% O2 + 27.41% CO2 + 72.53% N2 and 0.40% O2 + 26.40% CO2 + 73.20% N2 respectively. The composition of gasses in packaged carp was similar, only values of CO2 were lower compare to the values in salmon and cod (0.08% O2 + 12.52% CO2 + 87.40% N2). Continuous measurement of the samples during their shelf life did not show a dependence of the gas composition of MAP on the time remaining until the expiration date.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK21020245" target="_blank" >QK21020245: Vliv míry porušení chladírenského řetězce při odběru a transportu úředně odebraných vzorků na jejich mikrobiální profil</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Zborník prednášok a posterov Hygiena Alimentorum XLII

  • ISBN

    978-80-8077-752-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    403-407

  • Název nakladatele

    Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach

  • Místo vydání

    Košice

  • Místo konání akce

    Štrbské Pleso

  • Datum konání akce

    18. 5. 2022

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku