Výroba agrogelů s využitím kyselé syrovátky a odpadů ze zpracování syrovátky membránovými procesy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F22%3AN0000092" target="_blank" >RIV/26722861:_____/22:N0000092 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výroba agrogelů s využitím kyselé syrovátky a odpadů ze zpracování syrovátky membránovými procesy
Popis výsledku v původním jazyce
Presentace na Workshopu je informací o využití vedlejších produktů resp. odpadů mlékárenského průmyslu, jako je kyselá syrovátka, permeát z ultrafiltrace kyselé syrovátky, koncentrát z elektrodialýzy syrovátky. Tyto odpady zatím těžko nacházejí uplatnění, pro jejich obtížnou a neekonomickou zpracovatelnost. Obsahují však látky, které by se mohly využívat ve výživě lidí nebo rostlin. Je představena idea využití především kyselé syrovátky k výrobě hydrogelů, agrogelů, které jsou schopny opakovaně vázat a postupně uvolňovat vodu pro potřeby rostlin a současně dodávat živiny, především minerální látky, případně další přidané živiny, případně mikroorganismy. Citace: Elich O., Drbohlav J., Šalaková A., Borková M., Peroutková J.: Výroba agrogelů s využitím kyselé syrovátky a odpadů ze zpracování syrovátky membránovými procesy. Ostatní – PP prezentace a příspěvek ve sborníku. Konference: MEMPROPO 2022, 12.10.2022, VŠCHT Praha. Sborník: MEMbránové PROcesy v Potravinářském průmyslu 2022. Sborník z workshopu projektu KUSmem, str. 4–18. ISBN 978-80-907673-9-3, ISBN 978-80-88019-49-7
Název v anglickém jazyce
Production of agrogels using acidic whey and waste from whey processing by membrane processes
Popis výsledku anglicky
The presentation at the Workshop is information on the use of by-products or dairy industry wastes such as acid whey, permeate from ultrafiltration of acid whey, concentrate from electrodialysis of whey. These wastes are still difficult to find applications for, because of their difficult and uneconomic processing. However, they contain substances that could be used in human or plant nutrition. The idea of using mainly acidic whey for the production of hydrogels, agrogels, which are able to repeatedly bind and gradually release water for the needs of plants and at the same time supply nutrients, especially minerals, or other added nutrients, or microorganisms, is presented. Citation: Elich O., Drbohlav J., Šalaková A., Borková M., Peroutková J.: Production of agrogels using acidic whey and waste from whey processing by membrane processes. Presentatio and artical in collection. Conference: MEMPROPO 2022, 12.10.2022, VŠCHT Praha. Collection : Membrain processises i food industry 2022. Collectionz workshop projekt KUSmem, str. 4–18. ISBN 978-80-907673-9-3, ISBN 978-80-88019-49-7
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40104 - Soil science
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910392" target="_blank" >QK1910392: Ekologicky šetrné materiály pro intenzifikaci rostlinné výroby s půdoochrannými vlastnostmi na bázi obnovitelných zdrojů</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů