Využití kyselé syrovátky pro výrobu hydrogelů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F24%3AN0000050" target="_blank" >RIV/26722861:_____/24:N0000050 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití kyselé syrovátky pro výrobu hydrogelů
Popis výsledku v původním jazyce
Kyselá syrovátka patří k běžně dostupným surovinám v mlékárenském průmyslu a je vedlejším produktem koagulace mléka bakteriemi případně organickými nebo minerálními kyselinami. Tento způsob koagulace mléka je typický pro výrobu čerstvých sýrů, tvarohů a průmyslových kyselých kaseinů. Z důvodu svého složení je kyselá syrovátka považována za problematickou odpadní surovinu, proto je důležité hledat možnosti jejího vhodného využití. Jednou z alternativ je výroba hydrogelů pro agrární účely. Hydrogely jsou trojrozměrné sítě přírodních nebo syntetických polymerů se schopností absorbovat velké množství vody buď jejím fyzikálním, nebo chemickým zesíťováním a můžou tak být vhodným prostředkem v boji proti suchu v agrárním sektoru. V této práci chceme představit hlavní aplikační výsledky využití kyselé syrovátky pro výrobu hydrogelů, které byly získány v rámci řešení projektu QK1910392 Ekologicky šetrné materiály pro intenzifikaci rostlinné výroby s půdoochrannými vlastnostmi na bázi obnovitelných zdrojů. Citace: Drbohlav J., Šalaková A., Borková M., Peroutková J., Sedlařík V., Čechmánková J.: Využití kyselé syrovátky pro výrobu hydrogelů. Ostatní – Poster, sborník abstraktů. Konference: MLÉKO a SÝRY, 25.01.2024, Praha. Sborník abstraktů str. 16. Sborník příspěvků: Celostátní přehlídky sýrů 2024 a Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry str. 114–119. ISBN: 978-80-7592-280-9
Název v anglickém jazyce
Use of acid whey for the production of hydrogels
Popis výsledku anglicky
Acid whey is a commonly available raw material in the dairy industry and is a by-product of milk coagulation by bacteria or organic or mineral acids. This method of milk coagulation is typical for the production of fresh cheeses, cottage cheese and industrial acid caseins. Due to its composition, acid whey is considered a problematic waste material, therefore it is important to look for options for its appropriate use. One of the alternatives is the production of hydrogels for agricultural purposes. Hydrogels are three-dimensional networks of natural or synthetic polymers with the ability to absorb large amounts of water either by physical or chemical crosslinking and can thus be a suitable means of combating drought in the agricultural sector. In this work, we want to present the main application results of the use of acid whey for the production of hydrogels, which were obtained within the framework of the project QK1910392 Environmentally friendly materials for the intensification of crop production with soil protection properties based on renewable resources. Citation: Drbohlav J., Šalaková A., Borková M., Peroutková J., Sedlařík V., Čechmánková J.: Use of acid whey for the production of hydrogels. MLÉKO a SÝRY Conference, 25.01.2024, Praha. Book of abstracts, p.16. Proceedings: National Cheese Shows 2024 and Results of the Shows and Proceedings of the Milk and Cheese Conference pp. 114–119. ISBN: 978-80-7592-280-9
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40104 - Soil science
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910392" target="_blank" >QK1910392: Ekologicky šetrné materiály pro intenzifikaci rostlinné výroby s půdoochrannými vlastnostmi na bázi obnovitelných zdrojů</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů