Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Lactoferrin – one of the natural inhibitory substances in milk and whey

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F22%3AN0000096" target="_blank" >RIV/26722861:_____/22:N0000096 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Lactoferrin – one of the natural inhibitory substances in milk and whey

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Milk whey proteins are a nutritionally and commercially interesting commodity. The importance of individual representatives is the subject of several studies. One of the most interesting biomolecules is lactoferrin, which has a few biological functions, which include antibacterial, antifungal, antiviral, antiparasitic, anti-inflammatory, immunomodulatory, anticarcinogenic, bifidogenic and enzymatic. Isolated, especially bovine lactoferrin, finds wide application not only in preparations for the promotion and restoration of human health, but also in animal nutrition, food production and cosmetics. The aim of this study was to determine the amount of lacrtoferrin in cow whey depending on various factors. It ranged from 81 to 635 mg/L. Tha lactation period had a greatest effect. Citation: Bartakova K., Vorlova L., Borkovcova I., Navratilova P., Hanus O., Nejeschlebova H.: Lactoferrin – one of the natural inhibitory substances in milk and whey. Others – Poster and abstract in proceedings. Conference: In EFFoST 2022 International Conference & EFFoST/IFT-NPD Dublin, Ireland, November 7th - 9th. Abstract Book: p. 315.

  • Název v anglickém jazyce

    Lactoferrin – one of the natural inhibitory substances in milk and whey

  • Popis výsledku anglicky

    Milk whey proteins are a nutritionally and commercially interesting commodity. The importance of individual representatives is the subject of several studies. One of the most interesting biomolecules is lactoferrin, which has a few biological functions, which include antibacterial, antifungal, antiviral, antiparasitic, anti-inflammatory, immunomodulatory, anticarcinogenic, bifidogenic and enzymatic. Isolated, especially bovine lactoferrin, finds wide application not only in preparations for the promotion and restoration of human health, but also in animal nutrition, food production and cosmetics. The aim of this study was to determine the amount of lacrtoferrin in cow whey depending on various factors. It ranged from 81 to 635 mg/L. Tha lactation period had a greatest effect. Citation: Bartakova K., Vorlova L., Borkovcova I., Navratilova P., Hanus O., Nejeschlebova H.: Lactoferrin – one of the natural inhibitory substances in milk and whey. Others – Poster and abstract in proceedings. Conference: In EFFoST 2022 International Conference & EFFoST/IFT-NPD Dublin, Ireland, November 7th - 9th. Abstract Book: p. 315.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK21010326" target="_blank" >QK21010326: Možnosti ovlivňování výskytu inhibičních látek v mléce jako účinný nástroj vedoucí k podpoře zdraví zvířat a ke zvyšování kvality a bezpečnosti potravin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů