Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Properties of yoghurt treated with microbial transglutaminase and exopolysaccharides

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F23%3AN0000015" target="_blank" >RIV/26722861:_____/23:N0000015 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22310/23:43926092 RIV/60461373:22330/23:43926092

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.1016/j.idairyj.2023.105701" target="_blank" >https://doi.org/10.1016/j.idairyj.2023.105701</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.idairyj.2023.105701" target="_blank" >10.1016/j.idairyj.2023.105701</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Properties of yoghurt treated with microbial transglutaminase and exopolysaccharides

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The focus of our study was to observe the simultaneous effects of microbial transglutaminase (MTG) treatment and exopolysaccharides (EPS) on the rheological and microstructural properties of a yoghurt. Transglutaminase was applied to milk before fermentation and simultaneously with a yoghurt culture. Yoghurts were fermented in short-term (42 C, 6e8 h) and long-term (30 C, 16e18 h) fermentations with a EPS-producing culture that produces EPS and a non-EPS-producing that does not. Treatment with transglutaminase caused an increase in gel strength and viscosity, especially in the case of simultaneous application of MTG and culture. Furthermore, the presence of EPS enhanced these properties. New threedimensional structures of proteins decreased the size of pores between protein chains, which led to improved water binding properties. Syneresis was further reduced by the presence of EPS. Treatment of yoghurts with MTG decreased the extensive ropiness of EPS yoghurts and contributed to a higher acceptability of the texture.

  • Název v anglickém jazyce

    Properties of yoghurt treated with microbial transglutaminase and exopolysaccharides

  • Popis výsledku anglicky

    The focus of our study was to observe the simultaneous effects of microbial transglutaminase (MTG) treatment and exopolysaccharides (EPS) on the rheological and microstructural properties of a yoghurt. Transglutaminase was applied to milk before fermentation and simultaneously with a yoghurt culture. Yoghurts were fermented in short-term (42 C, 6e8 h) and long-term (30 C, 16e18 h) fermentations with a EPS-producing culture that produces EPS and a non-EPS-producing that does not. Treatment with transglutaminase caused an increase in gel strength and viscosity, especially in the case of simultaneous application of MTG and culture. Furthermore, the presence of EPS enhanced these properties. New threedimensional structures of proteins decreased the size of pores between protein chains, which led to improved water binding properties. Syneresis was further reduced by the presence of EPS. Treatment of yoghurts with MTG decreased the extensive ropiness of EPS yoghurts and contributed to a higher acceptability of the texture.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910024" target="_blank" >QK1910024: Využití enzymatického a probiotického potenciálu mikroorganismů k vývoji nových a zvýšení kvality a trvanlivosti stávajících mléčných a pekárenských výrobků.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    International Dairy Journal

  • ISSN

    0958-6946

  • e-ISSN

    1879-0143

  • Svazek periodika

    144

  • Číslo periodika v rámci svazku

    September 2023

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    14

  • Strana od-do

    105701

  • Kód UT WoS článku

    001015220400001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85160519593