Preparation and evaluation of yogurts with the addition of chlorela and spirulina
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F23%3AN0000077" target="_blank" >RIV/26722861:_____/23:N0000077 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Preparation and evaluation of yogurts with the addition of chlorela and spirulina
Popis výsledku v původním jazyce
The objective of this study was to formulate and evaluate yogurts incorporating chlorela and spirulina as key ingredients. The Chlorella vulgaris (hot water extract) and Spirulina maxima dry biomass were used for this purpose. The yogurts were prepared on a semi-operational scale at a dairy company. Overall, the evaluators showed a prefernce for yogurts with chlorela extract compared to those with spirulina biomass. The counts of yogurt bacteria, both immediately after production and after 40 days of storage, met the requirments set by national regulations. Citation: Krausová G., Hyršlová I, Hélová D., Brányik T.: Preparation and evaluation of yogurts with the addition of chlorela and spirulina. Others – Poster. Conference: Agriculture and Food, 11th International Conference, 14. – 17.08.2023, Burgas, Bulgaria.
Název v anglickém jazyce
Preparation and evaluation of yogurts with the addition of chlorela and spirulina
Popis výsledku anglicky
The objective of this study was to formulate and evaluate yogurts incorporating chlorela and spirulina as key ingredients. The Chlorella vulgaris (hot water extract) and Spirulina maxima dry biomass were used for this purpose. The yogurts were prepared on a semi-operational scale at a dairy company. Overall, the evaluators showed a prefernce for yogurts with chlorela extract compared to those with spirulina biomass. The counts of yogurt bacteria, both immediately after production and after 40 days of storage, met the requirments set by national regulations. Citation: Krausová G., Hyršlová I, Hélová D., Brányik T.: Preparation and evaluation of yogurts with the addition of chlorela and spirulina. Others – Poster. Conference: Agriculture and Food, 11th International Conference, 14. – 17.08.2023, Burgas, Bulgaria.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910300" target="_blank" >QK1910300: Využití odpadů z mlékáren pro produkci nových mléčných výrobků a doplňků stravy s přídavkem mikrořas nebo jejich komponent</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů