Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Positive effect of Chlorella biomass/extract on viability of probiotic and yogurt bacteria

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F23%3AN0000081" target="_blank" >RIV/26722861:_____/23:N0000081 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Positive effect of Chlorella biomass/extract on viability of probiotic and yogurt bacteria

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Prebiotic effect was confirmed in selected strains of bifidobacteria in milk and whey enriched Chlorella by acid production. The effect of Chlorella on bacterial adhesion was tested in yogurt culture on Caco-2 and HT29 cell lines, Chlorella positively influenced the adhesion of S. thermophilus, especially to the Caco-2 cell line. Bacterial viability was evaluated in prepared yogurts with the addition of Chlorella biomass/extract for a period of 4 weeks. The total number of yogurt bacteria after production was at least 107 CFU/g. Citation: Peroutkova J., Hyrslova I., Krausova G., Mrvikova1 I., Branyik T.: Positive effect of Chlorella biomass/extract on viability of probiotic and yogurt bacteria. Others – Poster. Conference: 4 th International World of Microbiome Conference. Sofia, Bulgaria, 26.–28. October 2023

  • Název v anglickém jazyce

    Positive effect of Chlorella biomass/extract on viability of probiotic and yogurt bacteria

  • Popis výsledku anglicky

    Prebiotic effect was confirmed in selected strains of bifidobacteria in milk and whey enriched Chlorella by acid production. The effect of Chlorella on bacterial adhesion was tested in yogurt culture on Caco-2 and HT29 cell lines, Chlorella positively influenced the adhesion of S. thermophilus, especially to the Caco-2 cell line. Bacterial viability was evaluated in prepared yogurts with the addition of Chlorella biomass/extract for a period of 4 weeks. The total number of yogurt bacteria after production was at least 107 CFU/g. Citation: Peroutkova J., Hyrslova I., Krausova G., Mrvikova1 I., Branyik T.: Positive effect of Chlorella biomass/extract on viability of probiotic and yogurt bacteria. Others – Poster. Conference: 4 th International World of Microbiome Conference. Sofia, Bulgaria, 26.–28. October 2023

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910300" target="_blank" >QK1910300: Využití odpadů z mlékáren pro produkci nových mléčných výrobků a doplňků stravy s přídavkem mikrořas nebo jejich komponent</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů