Positive effect of Chlorella biomass/extract on viability of probiotic and yogurt bacteria
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F23%3AN0000081" target="_blank" >RIV/26722861:_____/23:N0000081 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Positive effect of Chlorella biomass/extract on viability of probiotic and yogurt bacteria
Popis výsledku v původním jazyce
Prebiotic effect was confirmed in selected strains of bifidobacteria in milk and whey enriched Chlorella by acid production. The effect of Chlorella on bacterial adhesion was tested in yogurt culture on Caco-2 and HT29 cell lines, Chlorella positively influenced the adhesion of S. thermophilus, especially to the Caco-2 cell line. Bacterial viability was evaluated in prepared yogurts with the addition of Chlorella biomass/extract for a period of 4 weeks. The total number of yogurt bacteria after production was at least 107 CFU/g. Citation: Peroutkova J., Hyrslova I., Krausova G., Mrvikova1 I., Branyik T.: Positive effect of Chlorella biomass/extract on viability of probiotic and yogurt bacteria. Others – Poster. Conference: 4 th International World of Microbiome Conference. Sofia, Bulgaria, 26.–28. October 2023
Název v anglickém jazyce
Positive effect of Chlorella biomass/extract on viability of probiotic and yogurt bacteria
Popis výsledku anglicky
Prebiotic effect was confirmed in selected strains of bifidobacteria in milk and whey enriched Chlorella by acid production. The effect of Chlorella on bacterial adhesion was tested in yogurt culture on Caco-2 and HT29 cell lines, Chlorella positively influenced the adhesion of S. thermophilus, especially to the Caco-2 cell line. Bacterial viability was evaluated in prepared yogurts with the addition of Chlorella biomass/extract for a period of 4 weeks. The total number of yogurt bacteria after production was at least 107 CFU/g. Citation: Peroutkova J., Hyrslova I., Krausova G., Mrvikova1 I., Branyik T.: Positive effect of Chlorella biomass/extract on viability of probiotic and yogurt bacteria. Others – Poster. Conference: 4 th International World of Microbiome Conference. Sofia, Bulgaria, 26.–28. October 2023
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910300" target="_blank" >QK1910300: Využití odpadů z mlékáren pro produkci nových mléčných výrobků a doplňků stravy s přídavkem mikrořas nebo jejich komponent</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů