Titrační kyselost mléka po delší době opět předmětem zvýšeného zájmu v mlékařství
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F24%3AN0000011" target="_blank" >RIV/26722861:_____/24:N0000011 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2024/v%C4%9Bda_203_05_12.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2024/v%C4%9Bda_203_05_12.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Titrační kyselost mléka po delší době opět předmětem zvýšeného zájmu v mlékařství
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této práce bylo posoudit vztahy mezi titrační kyselostí mléka (TKM) a vybranými mléčnými ukazateli v průběhu celého kalendářního roku v aktuálních podmínkách českého mlékařství. V průběhu období jednoho roku byly za tímto účelem odebírány bazénové vzorky mléka (n = 214, cca 19 vzorků za měsíc) v chovech holštýnského (62 %) a červenostrakatého skotu (38 %) v oblastech střední a severní Moravy a východních Čech. U všech vzorků bylo po odběru provedeno stanovení TKM, aktivní kyselosti (pH), složení mléka (obsah tuku(T), hrubých bílkovin (HB), kaseinu (K), monohydrátu laktózy (L), tukuprosté sušiny (TPS), volných mastných kyselin (VMK), močoviny (M)), počtu somatických buněk (PSB), bodu mrznutí (BMM), elektrické konduktivity (VOD) a celkového počtu mikroorganismů (CPM). Střední měsíční hodnota TKM se během sledovaného období dynamicky měnila. Nejnižší střední hodnoty TKM byly zaznamenány v červenci (6,42 °SH) a nejvyšší potom v prosinci (7,94 °SH). Sezónní průběh středních hodnot TKM přibližně kopíroval sezónní průběh středních hodnot obsahu HB, což bylo podpořeno významnou pozitivní korelací TKM a HB (r = 0,611; P < 0,001) a také TKM a K (r = 0,547; P < 0,001). TKM významně koreloval rovněž s T (r = 0,345; P < 0,001), TPS (r = 0,530; P < 0,01), VMK (r = –0,161; P < 0,05), BMM (r = –0,380; P < 0,01), VOD (r = –0,147; P < 0,05) a CPM (r = 0,161; P < 0,05). Naopak PSB, log PSB, log CPM, pH, L a M s TKM nekorelovaly (P > 0,05). Výsledky ukázaly, že celková TKM je v podmínkách českých chovů tvořena zejména primární kyselostí, tedy vlivem bílkovin. V souvislosti s extrémními letními teplotami lze do budoucna dále předpokládat občasné výkyvy v hodnotách TKM způsobené poklesem obsahu bílkovin v mléce v důsledku tepelného stresu dojnic.
Název v anglickém jazyce
The titration acidity of milk an object of higher interest in the dairy industry again after longer period
Popis výsledku anglicky
This paper aimed to assess the relationships between titratable acidity of milk (TAM) and selected milk indicators in the current conditions of Czech dairy farming during one calendar year. Bulk tank milk samples (n = 214, approx. 19 samples per month) were collected over a period of one year in Holstein (62%) and Czech Fleckvieh cattle (38%) farms in the regions of central and northern Moravia and eastern Bohemia. For all samples, determination of TAM, active acidity (pH), milk composition (content of fat (F), crude protein (CP), casein (C), lactose monohydrate (L), solids-non-fat (SNF), free fatty acids (FFA), urea (U)), somatic cell count (SCC), freezing point depression FPD), electrical conductivity (EC) and total flora (TF) was carried out. The mean monthly TAM was changing dynamically during the monitored period. The lowest mean TAM was observed in July (6.42 °SH) and the highest one in December (7.94 °SH). The seasonal course of mean TAM approximately mirrored the seasonal course of mean CP values. This was supported by a significant positive correlation of TAM and CP (r = 0.611; P < 0.01) as well as TAM and C (r = 0.547; P < 0.001). TAM was also significantly correlated to F (r = 0.345; P < 0.001), SNF (r = 0.530; P < 0.001), FFA (r = –0.161; P < 0.05), FPD (r = –0.380; P < 0.001), EC (r = –0.147; P < 0.05) and TF (r = 0.161; P < 0.05). The results showed that the total TAM in the conditions of Czech farms is formed mainly by primary acidity, i.e. by the influence of proteins. In connection with extreme summer temperatures, occasional fluctuations in TAM values caused by a decrease in the protein content of milk due to heat stress of dairy cows can be expected in the future.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK21010212" target="_blank" >QK21010212: Vývoj metod pro kontrolu manipulace kvality mléka určeného k dalšímu technologickému zpracování a zajištění jeho autenticity.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy – zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
35
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
5–12
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—