Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The effects of sample fat value manipulation on raw cow milk composition and indicators.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F11%3A43882029" target="_blank" >RIV/60076658:12220/11:43882029 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/26788462:_____/11:#0000519 RIV/49608851:_____/11:#0000472

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The effects of sample fat value manipulation on raw cow milk composition and indicators.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Values of milk indicators (MIs) can be influenced by sampling errors and milk manipulation. This paper estimated the freezing point depression (FPD) and other MIs drifts which can cause fat movement. That is important for: - preparation of reference milksamples (MSs) for proficiency testing and instrument calibrations; - estimation of the impact of milk treatment as centrifugation in dairy plants on FPD. Five MSs (A = original milk; milk with modified fat (F) content; B = less F, C = low F, D = more F,E = high F) were created (gravitation F separation at 4 °C for 12 hours) with the same milk matrix 12x per year. F averages increased by 4.80% (122.1%) from 1.68 to 6.48% due to manipulation. It increased variability of MIs especially for SNF (solids non fat), L (lactose) and CP (crude protein). SCC (somatic cell count) averages increased by 803 (196.8%) from 9 to 812 thousand.ml?l. Correlation (r) F x SCC was 0.85 (P { 0.001). SNF, L and CP averages decreased by 0.47% (5.3%), 0.31% (6.

  • Název v anglickém jazyce

    The effects of sample fat value manipulation on raw cow milk composition and indicators.

  • Popis výsledku anglicky

    Values of milk indicators (MIs) can be influenced by sampling errors and milk manipulation. This paper estimated the freezing point depression (FPD) and other MIs drifts which can cause fat movement. That is important for: - preparation of reference milksamples (MSs) for proficiency testing and instrument calibrations; - estimation of the impact of milk treatment as centrifugation in dairy plants on FPD. Five MSs (A = original milk; milk with modified fat (F) content; B = less F, C = low F, D = more F,E = high F) were created (gravitation F separation at 4 °C for 12 hours) with the same milk matrix 12x per year. F averages increased by 4.80% (122.1%) from 1.68 to 6.48% due to manipulation. It increased variability of MIs especially for SNF (solids non fat), L (lactose) and CP (crude protein). SCC (somatic cell count) averages increased by 803 (196.8%) from 9 to 812 thousand.ml?l. Correlation (r) F x SCC was 0.85 (P { 0.001). SNF, L and CP averages decreased by 0.47% (5.3%), 0.31% (6.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/ME09081" target="_blank" >ME09081: Výzkumná a technologická podpora chovu a plemenitby skotu s kombinovanou užitkovostí v provincii Anhui</a><br>

  • Návaznosti

    O - Projekt operacniho programu

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis

  • ISSN

    1211-8516

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    59

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    12

  • Strana od-do

    101-112

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus