Význam sanitačních prostředků a jejich vliv na výskyt inhibičních látek v prvovýrobě mléka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F24%3AN0000022" target="_blank" >RIV/26722861:_____/24:N0000022 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60076658:12220/24:43908954
Výsledek na webu
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2024/v%C4%9Bda_205_1_6.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2024/v%C4%9Bda_205_1_6.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Význam sanitačních prostředků a jejich vliv na výskyt inhibičních látek v prvovýrobě mléka
Popis výsledku v původním jazyce
Jako významné hygienické ukazatele mléka jsou spolu s počtem somatických buněk a celkovým počtem mikroorganismů označována rezidua inhibičních látek. Vedle antibiotik, která tvoří více jak 95 % všech reziduí, patří do této skupiny mimo jiné i zbytky čisticích a dezinfekčních prostředků. Moderní prvovýroba se bez nasazení těchto přípravků neobejde i za cenu jejich možného výskytu v mléce. V práci je popsán vliv sanitačních a dezinfekčních přípravků na nežádoucí mikroorganismy a následně jejich možný vliv na výsledky inhibičních testů nebo kysací schopnost mléka (jogurtový test).
Název v anglickém jazyce
The significance of sanitizing agents and their influence on the occurrence of inhibitory substances in the primary milk production
Popis výsledku anglicky
The residues of inhibitory substances, together with the number of somatic cells and the total number of microorganisms, are indicated as important hygienic indicators of milk. In addition to antibiotics, which comprise more than 95% of all residues, this group also includes residues of cleaning and disinfecting substances. Mo dern milk production cannot exist without the use of these preparations, even at the cost of their possible occurrence in milk. The work describes the effect of sanitizing and disinfecting preparations on unwanted microorganisms and, subsequently, their possible effect on the results of the inhibitor test or the milk fermentation ability (yoghurt test).
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy – zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
35
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
1–6
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—