Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Zhodnocení obsahu aflatoxinu M1 v mléce přežvýkavců v České republice v letech 2006–2020

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F24%3AN0000023" target="_blank" >RIV/26722861:_____/24:N0000023 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60076658:12220/24:43908956

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2024/v%C4%9Bda_205_7_10.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2024/v%C4%9Bda_205_7_10.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Zhodnocení obsahu aflatoxinu M1 v mléce přežvýkavců v České republice v letech 2006–2020

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem této práce bylo vyhodnocení obsahu aflatoxinu M1 (AFM1) v mléce přežvýkavců na území České republiky v letech 2006–2020. Data byla získána z pravidelného monitoringu kontaminace surovin a potravin cizorodými látkami, prováděného Státní veterinární správou ČR. V průběhu tří období (2006–2010, 2011–2015 a 2016–2020) bylo posouzeno 541 vzorků syrového mléka, z toho 81,7 % tvořilo mléko kravské, 13,3 % kozí a 5,0 % ovčí. Přítomnost AFM1 byla prokázána pouze u čtyř vzorků (0,74 %) kravského mléka, přičemž u žádného z nich nebyl překročen maximální limit reziduí 0,05 μg/kg. Vliv období na obsah AFM1 nebyl statisticky významný.

  • Název v anglickém jazyce

    Evaluation of the presence of aflatoxin M1 in ruminant milk in the Czech Republic in 2006–2020

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the study was to evaluate the occurrence of aflatoxin M1 (AFM1) in milk in the Czech Republic in 2006–2020. Data was obtained from the regular monitoring of contaminants in the food chain performed by the State Veterinary Administration of the Czech Republic. Milk samples (n=541) during three periods (2006–2010, 2011–2015, 2016–2020) were assessed, 81.7% of which represented cow’s milk, 13.3% goat’s milk, and 5.0% sheep’s milk. AFM1 was detected only in four cows’ milk samples (0.74%), and none exceeded the maximum residue level of 0.05 μg/kg. No significant differences were observed depending on monitored periods.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK21010326" target="_blank" >QK21010326: Možnosti ovlivňování výskytu inhibičních látek v mléce jako účinný nástroj vedoucí k podpoře zdraví zvířat a ke zvyšování kvality a bezpečnosti potravin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy – zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    35

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    7–10

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus