Funkční jogurtovo-tvarohový dezert se syrovátkou
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F24%3AN0000035" target="_blank" >RIV/26722861:_____/24:N0000035 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62156489:43410/24:43925319 RIV/60461373:22330/24:43930407
Výsledek na webu
<a href="https://isdv.upv.gov.cz/doc/FullFiles/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0038/uv038308.pdf" target="_blank" >https://isdv.upv.gov.cz/doc/FullFiles/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0038/uv038308.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Funkční jogurtovo-tvarohový dezert se syrovátkou
Popis výsledku v původním jazyce
Funkční jogurtovo-tvarohový dezert se syrovátkou vyznačující se tím, že obsahuje 10 až 20 % hmotn. gelové ovocné ochucující složky, 10 až 20 % hmotn. jogurtové složky a zbytek do 100 % hmotn. tvoří složka na bázi tvarohu a syrovátky, kde jogurtová složka obsahuje jogurtovou kulturu v očkovací dávce 0,01 až 1,5 % hmotn., kmen Lactobacillus rhamnosus CCDM 1122 v očkovací dávce 0,1 až 1,5 % hmotn. a zbytek do 100 % hmotn. tvoří mléko nebo smetana a složka na bázi tvarohu a syrovátky obsahuje 15 až 30 % hmotn. kyselé syrovátky fermentované kmenem Lactiplantibacillus plantarum CCDM 1126, 0,1 až 1,0 % hmotn. stabilizátoru a zbytek do 100 % hmotn. tvoří tvaroh. Lactiplantibacillus plantarum CCDM 1126 má schopnost produkovat exopolysacharidy, které mohou procházet trávicím traktem člověka a působit jako prebiotikum. Lactobacillus rhamnosus CCDM 1122 vykazuje jek vhodné technologické vlastnosti, tak potenciálně probiotické a postbiotické vlastnosti.
Název v anglickém jazyce
Functional yogurt-curd dessert with whey
Popis výsledku anglicky
Functional yogurt-curd dessert with whey characterized in that it contains 10 to 20 wt. % gel fruit flavoring ingredients, 10 to 20 wt. % yogurt ingredient and the remainder up to 100 wt. % is a component based on curd cheese and whey, where the yogurt ingredient contains a yogurt culture in an inoculation dose of 0.01 to 1.5 wt. %, the Lactobacillus rhamnosus CCDM 1122 strain in an inoculation dose of 0.1 to 1.5 wt. % and the remainder up to 100 wt. % is milk or cream and the component based on cottage cheese and whey contains 15 to 30 wt. % acid whey fermented with the Lactiplantibacillus plantarum strain CCDM 1126, 0.1 to 1.0 wt. % stabilizer and the remainder up to 100 wt. % is cottage cheese. Lactiplantibacillus plantarum CCDM 1126 has the ability to produce exopolysaccharides that can pass through the human digestive tract and act as a prebiotic. Lactobacillus rhamnosus CCDM 1122 exhibits both suitable technological properties and potential probiotic and postbiotic properties.
Klasifikace
Druh
F<sub>uzit</sub> - Užitný vzor
CEP obor
—
OECD FORD obor
40500 - Other agricultural sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK22010186" target="_blank" >QK22010186: Postbiotika, bakteriální exopolysacharidy a nové oligosacharidy pro funkční synbiotické fermentované výrobky</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Číslo patentu nebo vzoru
38308
Vydavatel
CZ001 -
Název vydavatele
Industrial Property Office
Místo vydání
Prague
Stát vydání
CZ - Česká republika
Datum přijetí
—
Název vlastníka
Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o., Praha 6, Vokovice, CZ
Způsob využití
B - Výsledek je využíván orgány státní nebo veřejné správy
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence