Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Postup rychlého stanovení obsahu laktoferinu v mléce rutinní metodou infračervené spektrometrie

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F24%3AN0000037" target="_blank" >RIV/26722861:_____/24:N0000037 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60076658:12220/24:43909118 RIV/62157124:16270/24:43881656

  • Výsledek na webu

    <a href="https://agronavigator.cz/sites/default/files/users/user446/Postup_rychleho_stanoveni_laktoferinu.pdf" target="_blank" >https://agronavigator.cz/sites/default/files/users/user446/Postup_rychleho_stanoveni_laktoferinu.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Postup rychlého stanovení obsahu laktoferinu v mléce rutinní metodou infračervené spektrometrie

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Laktoferin (LF) je multifunkční glykoprotein, známý především pro svůj antimikrobiální účinek, byla zjištěna souvislost hladiny LF v mléce se zdravím mléčné žlázy dojnic. Metoda rutinního stanovení LF prostřednictvím infračervené spektrometrie (MIR-FT) má proto potenciál pro praktické uplatnění v mlékařství. Na 2 souborech individuálních vzorků mléka s odlišnou metodikou odběru bylo provedeno referenční stanovení LF (metodou vysoceúčinné kapalinové chromatografie - HPLC), stanovení LF metodou MIR-FT (dodaná firemní kalibrace, vyvinutá na základě ELISA jako referenční metody) a získaná MIR-FT spektra byla uložena. Dále byly u těchto souborů také stanoveny vybrané mléčné ukazatele. Referenční hodnoty LF byly použity k validaci dodaného firemního kalibračního modelu, pro kterou byl získán validační koeficient korelace 0,575. Na základě výsledků validace byl navržen vhodný postup pro tvorbu kalibrační sady vzorků. Referenční hodnoty a příslušná MIR-FT spektra byly dále použity k vývoji nového kalibračního modelu využívajícího jako referenční metodu HPLC. Byla potvrzena vhodnost použití HPLC jako referenční metody pro tento účel, korelační koeficient cross-validace činil 0,767. Korelační analýza vybraných mléčných ukazatelů a LF pak potvrdila vztah hodnoty LF ke zdraví mléčné žlázy. Metoda má potenciál k využití v doplňkové diagnostice mastitid, případně určení výživové hodnoty mléka z hlediska obsahu LF, a představuje tak vhodný postup k dalšímu zvyšování kvality syrového mléka. Metodika poskytuje doporučený postup při zavádění rutinní nepřímé metody infračervené spektrometrie ve střední oblasti spektra s Fourierovou transformací (MIR-FT) pro stanovení obsahu multifunkčního glykoproteinu laktoferinu (LF) v syrovém kravském mléce. LF disponuje vypovídající hodnotou o zdraví mléčné žlázy. Rutinní stanovení obsahu LF v mléce dojnic má potenciál přispět k zpřesnění diagnostiky mastitid, tím pádem cílenější léčbě a dalšímu zvyšování kvality mléka. Dostupnost rychlé a levné metody stanovení LF může být rovněž využita pro deklaraci obsahu LF v mléce, což může představovat zatraktivnění této komodity pro spotřebitele.

  • Název v anglickém jazyce

    Procedure for rapid estimation of lactoferrin content in milk using infrared spectrometry

  • Popis výsledku anglicky

    Lactoferrin (LF) is a multifunctional glycoprotein, known primarily for its antimicrobial effect, and the correlation of LF levels in milk with the health of the mammary gland of dairy cows has been established. The method of routine determination of LF by infrared spectrometry (MIR-FT) therefore has the potential for practical application in dairy farming. On 2 sets of individual milk samples with different collection methods, a reference determination of LF was performed (by high-performance liquid chromatography - HPLC), a determination of LF by the MIR-FT method (supplied company calibration, developed based on ELISA as a reference method) and the obtained MIR-FT spectra were stored. Furthermore, selected milk indicators were also determined for these sets. The reference values of LF were used to validate the supplied company calibration model, for which a validation correlation coefficient of 0.575 was obtained. Based on the validation results, a suitable procedure for creating a calibration set of samples was proposed. The reference values and the corresponding MIR-FT spectra were further used to develop a new calibration model using HPLC as a reference method. The suitability of HPLC as a reference method for this purpose was confirmed, the cross-validation correlation coefficient was 0.767. Correlation analysis of selected milk parameters and LF then confirmed the relationship of LF value to mammary gland health. The method has the potential to be used in supplementary diagnostics of mastitis, or determination of the nutritional value of milk in terms of LF content, and thus represents a suitable procedure for further improving the quality of raw milk.The methodology provides a recommended for the implementation of a routine indirect method of Fourier transform mid-infrared spectrometry (MIR-FT) for determining the content of the multifunctional glycoprotein lactoferrin (LF) in raw cow's milk. LF has an indicative value about the health of the mammary gland. Routine determination of the LF content in milk of dairy cows should contribute to more accurate diagnosis of mastitis, thus more targeted treatment and further increase of milk quality. The availability of a fast and inexpensive method for the determination of LF can also be used to declare the content of LF in milk, which can make this commodity more attractive to consumers

Klasifikace

  • Druh

    N<sub>metS</sub> - Metodiky schválené orgánem státní správy

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK21010326" target="_blank" >QK21010326: Možnosti ovlivňování výskytu inhibičních látek v mléce jako účinný nástroj vedoucí k podpoře zdraví zvířat a ke zvyšování kvality a bezpečnosti potravin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    QK21010326-V10

  • Číslo předpisu

    SVS/2024/176939-G

  • Technické parametry

    Pro Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o., Veterinární univerzitu Brno a Jihočeskou univerzitu v Českých Budějovicích vydal MILCOM a.s., Ke Dvoru 12a, Praha 6, 16000, 2024. ISBN: 978-80-88390-12-1. Metodika má 22 stran. Existence metodiky je doložená statutárně podepsanou smlouvou o aplikaci metodiky mezi Výzkumným ústavem mlékárenským s.r.o. Praha (IČO: 26722861), Veterinární univerzitou Brno (IČO: 62157124), Jihočeskou univerzitou v Českých Budějovicích (IČO: 60076658) a Svazem výrobců mléka a.s. (IČO: 47674792) ze 21.11.2024. Metodika je volně dostupná na odkazu: https://agronavigator.cz/metodiky/veterinarni-lekarstvi

  • Ekonomické parametry

    Laktoferin (LF) v mléce přispívá k lepší diagnostice mastitid a léčbě zvířat a zvyšování jeho kvality. Rychlou metodu pro LF lze využít pro deklaraci LF v mléce – zatraktivnění komodity pro spotřebitele. Proto může ekonomický přínos činit podíl do 2 % v celém segmentu. Přímé přínosy: - při existenci analytického zařízení v laboratoři může náklad na rozběh analýz být u uživatele cca 150 tis. Kč; - při rozšíření servisu do ceny v KU (vzrůst o 0,3 Kč/vzorek) může přímá tržba (chovatel. org.) vzrůst o cca 900 tis. Kč ročně. Nepřímý přínos: lze těžko kvantifikovat. Uvedená 2% efektu z přínosu recovery v mléčné užitkovosti. Pokud by příspěvek LF diagnostiky a preventivních opatření činil přínos nabytí mléka z předpokládané ztráty plošně v ČR 0,3 %, bylo by to 8 085 000 kg mléka (roční produkce ČR 2 695 000 000 kg, nákup mlékáren 2023), při ceně v ČR 11,44 Kč za kg (září 2024) je výsledná suma 92 492 400 Kč, z ní 2 % je 1 849 848 Kč ročně přínosu postupu.

  • Označení certifikačního orgánu

    Státní veterinární správa, Slezská 100/7, 120 56, Praha 2

  • Datum certifikace

  • Způsoby využití výsledku

    C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů