Je β-galaktosidasa jen hydrolasa? A jak toho můžeme využít?
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F24%3AN0000047" target="_blank" >RIV/26722861:_____/24:N0000047 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22330/24:43930926
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Je β-galaktosidasa jen hydrolasa? A jak toho můžeme využít?
Popis výsledku v původním jazyce
β-galaktosidasa, systematickým názvem β-D-galaktosid-galaktohydrolasa (EC 3.2.1.23), patří do skupiny hydrolytických enzymů odštěpujících galaktosu s galaktosidů. Tento enzym vykazuje částečně stejnou aktivitu jako laktasa (EC 3.2.1.108), a je tak někdy i nesprávně označován. Oproti laktose je však tento enzym schopen galaktosu nejen odštěpovat (hydrolytická aktivita), ale i na sacharidové jednotky a řetězce vázat a vytvářet tak galaktooligosacharidy (GOS) (transgalaktosylační aktivita), prebiotika důležitá pro správnou funkci gastrointestinálního traktu. Pokud by byla využita jako substrát laktosa, dojde působením tohoto enzymu k jejímu rozkladu a následné tvorbě GOS. β-galaktosidasa tak poskytuje dvě základní možnosti využití, a to pro výrobu galaktooligosacharidů, případně preparátů s jejich obsahem nebo výrobků se sníženým obsahem laktosy, přičemž by tyto výrobky navíc obsahovaly GOS. Směs pro přípravu preparátu s obsahem GOS byla připravena ze sušené syrovátky a sušeného odtučněného mléka tak, aby výsledná koncentrace laktosy byla 25 %. Do směsi byla přidána β-galaktosidasa (Nurica, Danisco). Reakce probíhala za stálého míchání po dobu 4 hodin a v určených intervalech byly odebírány vzorky pro sledování průběhu reakce. Reakce byla vždy zastavena záhřevem. Nejvyššího obsahu GOS bylo dosaženo po 60 minutách, a to 14 %, při delším působení enzymu docházelo k opětovnému rozkladu GOS. Po 60 minutách bylo spotřebováno 80 % laktosy, při delším působením enzymu docházelo k dalšímu rozkladu laktosy. Takto připravený preparát by bylo možné použít k obohacení různých mléčných fermentovaných výrobků. Citace: Macůrková A., Harkavchenko D., Hyršlová I., Štětina J., Čurda L.: Je β-galaktosidasa jen hydrolasa? A jak toho můžeme využít? Ostatní – PP prezentace, sborník abstraktů, sborník příspěvků. Konference: MLÉKO a SÝRY, 25.01.2024, Praha. Sborník abstraktů str. 8. Sborník příspěvků: Celostátní přehlídky sýrů 2024 a Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry str. 37–40. ISBN: 978-80-7592-280-9
Název v anglickém jazyce
Is β-galactosidase merely a hydrolase? And how can this be utilized?
Popis výsledku anglicky
β-Galactosidase, systematically named β-D-galactoside galactohydrolase (EC 3.2.1.23), belongs to the group of hydrolytic enzymes that cleave galactose from galactosides. This enzyme exhibits partially similar activity to lactase (EC 3.2.1.108) and is sometimes incorrectly referred to as such. However, unlike lactase, β-galactosidase is capable not only of hydrolyzing galactose (hydrolytic activity) but also of attaching it to carbohydrate units and chains, thereby forming galacto-oligosaccharides (GOS) through transgalactosylation activity. GOS serve as prebiotics essential for the proper function of the gastrointestinal tract. When lactose is used as a substrate, β-galactosidase catalyzes its breakdown, leading to the formation of GOS. This enzyme thus offers two primary applications: (i) the production of galacto-oligosaccharides or preparations containing them and (ii) the development of products with reduced lactose content, which simultaneously contain beneficial GOS. A mixture for the preparation of a GOS-enriched product was formulated using dried whey and skimmed milk powder, ensuring a final lactose concentration of 25%. β-Galactosidase (Nurica, Danisco) was added to the mixture, and the reaction was carried out under continuous stirring for four hours, with samples taken at predetermined intervals to monitor reaction progress. The reaction was terminated by heat inactivation. The highest GOS content (14%) was achieved after 60 minutes; prolonged enzyme activity resulted in the subsequent breakdown of GOS. After 60 minutes, 80% of the lactose was hydrolyzed, with further enzymatic action leading to additional lactose degradation. The prepared product could potentially be used to enrich various fermented dairy products. Citation: Macůrková A., Harkavchenko D., Hyršlová I., Štětina J., Čurda L.: Is β-Galactosidase Merely a Hydrolase? And How Can This Be Utilized? Other – PP presentations, collection of abstracts, collection of papers. Conference: MILK and CHEESES, 25.01.2024, Prague. Collection of abstracts from the conference, p. 8. Collection of papers: National Cheese Shows 2024 and Results of the shows and collection of papers of the Milk and Cheeses conference, p. 37–40. ISBN: 978-80-7592-280-9
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů