Změny koncentrace laktoferinu v kolostrálním období koz
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F24%3AN0000056" target="_blank" >RIV/26722861:_____/24:N0000056 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Změny koncentrace laktoferinu v kolostrálním období koz
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem studie bylo sledování změn koncentrace laktoferinu v kolostru koz. Vzorky kolostra byly získány od 12 koz ve dvou odběrech: 2. a 5. den po porodu ručním dojením. Laktoferin byl stanoven pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie na reverzní fázi s iontově párovacím činidlem (HPLC) s PDA detektorem. Druhý den byla průměrná koncentrace laktoferinu v kolostru 643,59±320,21 mg/l, pátý den 492,28±221,41 mg/l. Rozdíly mezi obsahem laktoferinu ve vzorcích mleziva získaných 2. a 5. den po porodu nebyly statisticky významné. Citace: Navrátilová P., Bartáková K., Pospíšil J., Vorlová L., Dluhošová S., Hanuš O.: Změny koncentrace laktoferinu v kolostrálním období koz. Ostatní – Poster, příspěvek ve sborníku. Konference: Hygiena a technologie potravin – LIII. Lenfeldovy a Höklovy dny, Veterinární univerzita Brno, 16.–17.10.2024. Sborník: Hygiena a technologie potravin – LIII. Lenfeldovy a Höklovy dny, Sborník přednášek a posterů 2024, s. 220–223. ISBN: 978-80-7305-970-5
Název v anglickém jazyce
Changes in lactoferrin concentration in the colostral period of goats
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to monitor changes in lactoferrin concentration in goat colostrum. Colostrum samples were obtained from 12 goats in two samplings: 2nd and 5th day after parturition by manual milking. Lactoferrin was determined using ion-pairing reverse-phase high-performance liquid chromatography (HPLC). HPLC determination was performed using an Alliance 2695 liquid chromatograph with a PDA 2996 detector (Waters, USA) and a Poroshell 300SB-C8, 2.1 x 75 mm, 5 mm column (Agilent, USA). On the 2nd day the average concentration of lactoferrin in colostrum was 643.59±320.21 mg/l, on the 5th day 492.28±221.41 mg/l. Differences between lactoferrin content in colostrum samples obtained 2nd and 5th day after parturition were not statistically significant. Citation: Navrátilová P., Bartáková K., Pospíšil J., Vorlová L., Dluhošová S., Hanuš O.: Changes in lactoferrin concentration in the colostral period of goats. Other – Poster, contribution in the proceedings. Conference: Food Hygiene and Technology – LIII. Lenfeld and Hökl Days, Veterinary University Brno, 16–17.10.2024. Proceedings: Food Hygiene and Technology – LIII. Lenfeld and Hökl Days, Proceedings of Lectures and Posters 2024, pp. 220–223. ISBN: 978-80-7305-970-5
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK21010326" target="_blank" >QK21010326: Možnosti ovlivňování výskytu inhibičních látek v mléce jako účinný nástroj vedoucí k podpoře zdraví zvířat a ke zvyšování kvality a bezpečnosti potravin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů