Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Změny koncentrace laktoferinu v kolostrálním období koz

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F24%3AN0000056" target="_blank" >RIV/26722861:_____/24:N0000056 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Změny koncentrace laktoferinu v kolostrálním období koz

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem studie bylo sledování změn koncentrace laktoferinu v kolostru koz. Vzorky kolostra byly získány od 12 koz ve dvou odběrech: 2. a 5. den po porodu ručním dojením. Laktoferin byl stanoven pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie na reverzní fázi s iontově párovacím činidlem (HPLC) s PDA detektorem. Druhý den byla průměrná koncentrace laktoferinu v kolostru 643,59±320,21 mg/l, pátý den 492,28±221,41 mg/l. Rozdíly mezi obsahem laktoferinu ve vzorcích mleziva získaných 2. a 5. den po porodu nebyly statisticky významné. Citace: Navrátilová P., Bartáková K., Pospíšil J., Vorlová L., Dluhošová S., Hanuš O.: Změny koncentrace laktoferinu v kolostrálním období koz. Ostatní – Poster, příspěvek ve sborníku. Konference: Hygiena a technologie potravin – LIII. Lenfeldovy a Höklovy dny, Veterinární univerzita Brno, 16.–17.10.2024. Sborník: Hygiena a technologie potravin – LIII. Lenfeldovy a Höklovy dny, Sborník přednášek a posterů 2024, s. 220–223. ISBN: 978-80-7305-970-5

  • Název v anglickém jazyce

    Changes in lactoferrin concentration in the colostral period of goats

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the study was to monitor changes in lactoferrin concentration in goat colostrum. Colostrum samples were obtained from 12 goats in two samplings: 2nd and 5th day after parturition by manual milking. Lactoferrin was determined using ion-pairing reverse-phase high-performance liquid chromatography (HPLC). HPLC determination was performed using an Alliance 2695 liquid chromatograph with a PDA 2996 detector (Waters, USA) and a Poroshell 300SB-C8, 2.1 x 75 mm, 5 mm column (Agilent, USA). On the 2nd day the average concentration of lactoferrin in colostrum was 643.59±320.21 mg/l, on the 5th day 492.28±221.41 mg/l. Differences between lactoferrin content in colostrum samples obtained 2nd and 5th day after parturition were not statistically significant. Citation: Navrátilová P., Bartáková K., Pospíšil J., Vorlová L., Dluhošová S., Hanuš O.: Changes in lactoferrin concentration in the colostral period of goats. Other – Poster, contribution in the proceedings. Conference: Food Hygiene and Technology – LIII. Lenfeld and Hökl Days, Veterinary University Brno, 16–17.10.2024. Proceedings: Food Hygiene and Technology – LIII. Lenfeld and Hökl Days, Proceedings of Lectures and Posters 2024, pp. 220–223. ISBN: 978-80-7305-970-5

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK21010326" target="_blank" >QK21010326: Možnosti ovlivňování výskytu inhibičních látek v mléce jako účinný nástroj vedoucí k podpoře zdraví zvířat a ke zvyšování kvality a bezpečnosti potravin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů