Přirozený biologicky aktivní protein mléka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F22%3AN0000090" target="_blank" >RIV/26722861:_____/22:N0000090 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Přirozený biologicky aktivní protein mléka
Popis výsledku v původním jazyce
Syrovátkové bílkoviny mléka jsou široce studovány již řadu let. Neopakovatelně vysoká biologická hodnota je zařazuje mezi unikátní nutrienty potravin. Někteří zástupci těchto bílkovin se kromě nutriční hodnoty vyznačují i dalšími unikátními vlastnostmi. Takovým představitelem je multifunkční laktoferin, jehož aspekty jsou předmětem mnoha studií. Díky svým neopakovatelným atributům je významná jeho přítomnost v mléce a izolovaný laktoferin je vyhledávaným potravním doplňkem. Citace: Vorlová L., Navrátilová P., Bartáková K., Hanuš O., Nejezchlebová H., Dluhošová S.: Přirozený biologicky aktivní protein mléka. Ostatní – Poster a příspěvek ve sborníku. Konference: LI. Lenfeldovy a Höklovy dny, Brno 12. a 13.10.2022. Sborník: Sborník přednášek a posterů Hygiena a technologie potravin LI. Lenfeldovy a Höklovy dny, str. 321–323. ISBN: 978-80-7305-876-0
Název v anglickém jazyce
Natural biologically active Protein of Milk
Popis výsledku anglicky
Whey proteins of milk have been widely studied for many years. The unrepeatably high biological value ranks them among the unique nutrients of food. Some representatives of these proteins, in addition to nutritional value, are distinguished by other unique properties. Such a representative is multifunctional lactoferrin, aspects of which are the subject of many studies. Due to its unique attributes, its presence in milk is significant, and isolated lactoferrin is a sought-after dietary supplement. Citation: Vorlová L., Navrátilová P., Bartáková K., Hanuš O., Nejezchlebová H., Dluhošová S.: Natural biologically active Protein of Milk. Poster and paper in proceedings. Conference: LI. Lenfeld and Hökl days, Brno 12 and 13 October 2022. Proceedings: Proceedings of lectures and posters Hygiene and food technology LI. The days of Lenfeld and Hökl, str. 321–323. ISBN: 978-80-7305-876-0
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK21010326" target="_blank" >QK21010326: Možnosti ovlivňování výskytu inhibičních látek v mléce jako účinný nástroj vedoucí k podpoře zdraví zvířat a ke zvyšování kvality a bezpečnosti potravin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů