Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Food system strategies to increase grain legume-cereal intercropping in Europe

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26784246%3A_____%2F24%3AN0000003" target="_blank" >RIV/26784246:_____/24:N0000003 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/21683565.2024.2427783#abstract" target="_blank" >https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/21683565.2024.2427783#abstract</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1080/21683565.2024.2427783" target="_blank" >10.1080/21683565.2024.2427783</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Food system strategies to increase grain legume-cereal intercropping in Europe

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Intercropping has garnered renewed attention in Europe as an agroecological practice to enhance environmental sustainability. Interest in plant-based proteins by increasing human consumption of legumes is gaining traction. Legume-cereal intercropping for dual seed production could offer environmental and economic advantages. However, barriers hinder widespread adoption by farmers. This study analyzes the results of seven focus groups with 220 diverse stakeholders. Barriers, enabling factors, and strategies for the adoption of grain legume-cereal intercropping were assessed to determine food system transition strategies. The five strategies for intercropping support related to farm, food, advice, governance, and network systems. Farmer-led, institutionally supported, and research-informed advice systems, effective governance, and increased networking would enable strategic pathways for regional food and feed production through intercropping.

  • Název v anglickém jazyce

    Food system strategies to increase grain legume-cereal intercropping in Europe

  • Popis výsledku anglicky

    Intercropping has garnered renewed attention in Europe as an agroecological practice to enhance environmental sustainability. Interest in plant-based proteins by increasing human consumption of legumes is gaining traction. Legume-cereal intercropping for dual seed production could offer environmental and economic advantages. However, barriers hinder widespread adoption by farmers. This study analyzes the results of seven focus groups with 220 diverse stakeholders. Barriers, enabling factors, and strategies for the adoption of grain legume-cereal intercropping were assessed to determine food system transition strategies. The five strategies for intercropping support related to farm, food, advice, governance, and network systems. Farmer-led, institutionally supported, and research-informed advice systems, effective governance, and increased networking would enable strategic pathways for regional food and feed production through intercropping.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    R - Projekt Ramcoveho programu EK

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    AGROECOLOGY AND SUSTAINABLE FOOD SYSTEMS

  • ISSN

    2168-3565

  • e-ISSN

    2168-3573

  • Svazek periodika

    49

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    25

  • Strana od-do

    518–542

  • Kód UT WoS článku

    001368154300001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85210746434