Vztahy bodu mrznutí ovčího a kravského mléka k jeho složení a vlastnostem
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F08%3A%230000142" target="_blank" >RIV/26788462:_____/08:#0000142 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/49608851:_____/08:#0000191
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The relations of sheep´s and cow´s freezing point of milk to its composition and properties
Popis výsledku v původním jazyce
Aim of this work was to investigate the sheep and cow milk composition, properties and milk freezing point (MFP) as an important milk indicator (MI). Data sets of sheep (Tsigai (C), n = 60) and cows (Czech Fleckvieh cattle (B), n = 93) bulk milk samples(BMSs) were investigated. Sheep milk showed the lower MFP value (-0.6048 °C; C) than cow milk (?0.5221 °C, B). Mentioned differences influenced also the contents of some components: fat (7.58% C vs. 3.40% B, P < 0.001); urea (63.6 mg.100mL-1 C vs. 40.4 mg.100mL-1 B, P < 0.001); calcium (1915 mg.L-1 C vs. 1172 mg.L-1 B, P < 0.001) etc.. Lactose content is in opposite constellation 4.44% C vs. 5.06% of monohydrate B (P < 0.001). Some significant relations were observed between sheep MFP and: lactose (0.395, P < 0.01, C vs. -0.355, P < 0.01, B, which is quite unusual); solids non fat (-0.670, P < 0.001, C vs. -0.324, P < 0.01, B); titration acidity (-0.491, P < 0.001, C vs. -0.329, P < 0.01, B); pH (0.926, P < 0.001, C vs. -0.455, P < 0.00
Název v anglickém jazyce
The relations of sheep´s and cow´s freezing point of milk to its composition and properties
Popis výsledku anglicky
Aim of this work was to investigate the sheep and cow milk composition, properties and milk freezing point (MFP) as an important milk indicator (MI). Data sets of sheep (Tsigai (C), n = 60) and cows (Czech Fleckvieh cattle (B), n = 93) bulk milk samples(BMSs) were investigated. Sheep milk showed the lower MFP value (-0.6048 °C; C) than cow milk (?0.5221 °C, B). Mentioned differences influenced also the contents of some components: fat (7.58% C vs. 3.40% B, P < 0.001); urea (63.6 mg.100mL-1 C vs. 40.4 mg.100mL-1 B, P < 0.001); calcium (1915 mg.L-1 C vs. 1172 mg.L-1 B, P < 0.001) etc.. Lactose content is in opposite constellation 4.44% C vs. 5.06% of monohydrate B (P < 0.001). Some significant relations were observed between sheep MFP and: lactose (0.395, P < 0.01, C vs. -0.355, P < 0.01, B, which is quite unusual); solids non fat (-0.670, P < 0.001, C vs. -0.324, P < 0.01, B); titration acidity (-0.491, P < 0.001, C vs. -0.329, P < 0.01, B); pH (0.926, P < 0.001, C vs. -0.455, P < 0.00
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LA331" target="_blank" >LA331: Mezinárodní společnost pro chov koz</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Scientia Agriculturae Bohemica
ISSN
1211-3174
e-ISSN
—
Svazek periodika
39
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—