Rozdíly vybraných ukazatelů složení a vlastností syrového mléka mezi malými přežvýkavci a kravami v České republice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F08%3A%230000135" target="_blank" >RIV/26788462:_____/08:#0000135 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/49608851:_____/08:#0000182
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The differences of selected indicators of raw milk composition and properties between small ruminants and cows in the Czech Republic
Popis výsledku v původním jazyce
This paper presents data that enable the comparison of milk composition and properties of goat (White short-haired-W,n=60), sheep (Tsigai-C,n=60) and cow (Holstein-H,n=36, Czech Fleckvieh cattle-B,n=93). Bulk milk samples were investigated. The sheep milk contains the highest content of fat 7.58 %, nearly twice than the cow´s fat (4.06, 3.40), goat milk has 4.58 %. The content of crude protein confirms the highest level in sheep milk 6.32 %, following H 3.36 %. Max. of casein content 4.96 % has sheep milk in comparison with goat 2.41 and cattle 2.67 %. Sheeps milk contains higher solids-not-fat (11.4 %) than the other two species. The best curd quality was found in sheep milk subjectively, goat milk gives the poorest quality. There are some interestingdifferences in undesirable metabolites such as acetone content (1.6 (H), 4.82 (B) and 3.2 (W)<8.06 (C) mg l-1; P<0.01), urea content (40.4 (H), and 26.7 (B)<50.6 (W) and 63.6 (C) mg 100ml-1; P<0.01), non protein nitrogen matters (sheep,
Název v anglickém jazyce
The differences of selected indicators of raw milk composition and properties between small ruminants and cows in the Czech Republic
Popis výsledku anglicky
This paper presents data that enable the comparison of milk composition and properties of goat (White short-haired-W,n=60), sheep (Tsigai-C,n=60) and cow (Holstein-H,n=36, Czech Fleckvieh cattle-B,n=93). Bulk milk samples were investigated. The sheep milk contains the highest content of fat 7.58 %, nearly twice than the cow´s fat (4.06, 3.40), goat milk has 4.58 %. The content of crude protein confirms the highest level in sheep milk 6.32 %, following H 3.36 %. Max. of casein content 4.96 % has sheep milk in comparison with goat 2.41 and cattle 2.67 %. Sheeps milk contains higher solids-not-fat (11.4 %) than the other two species. The best curd quality was found in sheep milk subjectively, goat milk gives the poorest quality. There are some interestingdifferences in undesirable metabolites such as acetone content (1.6 (H), 4.82 (B) and 3.2 (W)<8.06 (C) mg l-1; P<0.01), urea content (40.4 (H), and 26.7 (B)<50.6 (W) and 63.6 (C) mg 100ml-1; P<0.01), non protein nitrogen matters (sheep,
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LA331" target="_blank" >LA331: Mezinárodní společnost pro chov koz</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výzkum v chovu skotu
ISSN
0139-7265
e-ISSN
—
Svazek periodika
50
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—