Vše
Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Rozdíly vybraných ukazatelů složení a vlastností syrového mléka mezi malými přežvýkavci a kravami v České republice

Popis výsledku

Tato práce předkládá data dovolující srovnat složení a vlastnosti mléka koz (Bílá krátkosrstá-W, n=60), ovcí (Cighája-C, n=60) a krav (Holštýn-H, n=36, Český strakatý skot-B, n=93). Byly vyšetřeny bazénové vzorky mléka. Ovčí mléko obsahuje vyšší obsah tuku 7,58 %, téměř dvakrát více než u krav (4,06, 3,40), kozí mléko mělo 4,58 %. Obsah hrubých bílkovin potvrzuje vyšší hladinu v ovčím mléce 6,32 %, následováno Holštýnem 3,36 %. Maximum obsahu kaseinu 4,96 % má ovčí mléko ve srovnání ke kozímu 2,41 a kravskému 2,67 %. Ovčí mléko obsahuje vyšší beztukovou sušinu (11,4 %) než ostatní dva druhy. Nejlepší kvalita sýřeniny byla nalezena v ovčím mléce, kozí mléko poskytlo slabší kvalitu sýřeniny. Na druhé straně existují některé zajímavé rozdíly v nežádoucíchmetabolitech jako obsahu acetonu (1,6 (H), 4,82 (B) a 3,2 (W) < 8,06 (C) mg l-1; P<0,01), močoviny (40,4 (H), a 26,7 (B) < 50,6 (W) a 63,6 (C) mg 100ml-1; P<0,01), nebílkovinných dusíkatých látek (ovčí, kozí mléko).

Klíčová slova

LFAcowgoatsheepmilk quality and composition

Identifikátory výsledku

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The differences of selected indicators of raw milk composition and properties between small ruminants and cows in the Czech Republic

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This paper presents data that enable the comparison of milk composition and properties of goat (White short-haired-W,n=60), sheep (Tsigai-C,n=60) and cow (Holstein-H,n=36, Czech Fleckvieh cattle-B,n=93). Bulk milk samples were investigated. The sheep milk contains the highest content of fat 7.58 %, nearly twice than the cow´s fat (4.06, 3.40), goat milk has 4.58 %. The content of crude protein confirms the highest level in sheep milk 6.32 %, following H 3.36 %. Max. of casein content 4.96 % has sheep milk in comparison with goat 2.41 and cattle 2.67 %. Sheeps milk contains higher solids-not-fat (11.4 %) than the other two species. The best curd quality was found in sheep milk subjectively, goat milk gives the poorest quality. There are some interestingdifferences in undesirable metabolites such as acetone content (1.6 (H), 4.82 (B) and 3.2 (W)<8.06 (C) mg l-1; P<0.01), urea content (40.4 (H), and 26.7 (B)<50.6 (W) and 63.6 (C) mg 100ml-1; P<0.01), non protein nitrogen matters (sheep,

  • Název v anglickém jazyce

    The differences of selected indicators of raw milk composition and properties between small ruminants and cows in the Czech Republic

  • Popis výsledku anglicky

    This paper presents data that enable the comparison of milk composition and properties of goat (White short-haired-W,n=60), sheep (Tsigai-C,n=60) and cow (Holstein-H,n=36, Czech Fleckvieh cattle-B,n=93). Bulk milk samples were investigated. The sheep milk contains the highest content of fat 7.58 %, nearly twice than the cow´s fat (4.06, 3.40), goat milk has 4.58 %. The content of crude protein confirms the highest level in sheep milk 6.32 %, following H 3.36 %. Max. of casein content 4.96 % has sheep milk in comparison with goat 2.41 and cattle 2.67 %. Sheeps milk contains higher solids-not-fat (11.4 %) than the other two species. The best curd quality was found in sheep milk subjectively, goat milk gives the poorest quality. There are some interestingdifferences in undesirable metabolites such as acetone content (1.6 (H), 4.82 (B) and 3.2 (W)<8.06 (C) mg l-1; P<0.01), urea content (40.4 (H), and 26.7 (B)<50.6 (W) and 63.6 (C) mg 100ml-1; P<0.01), non protein nitrogen matters (sheep,

Klasifikace

  • Druh

    Jx - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výzkum v chovu skotu

  • ISSN

    0139-7265

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    50

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus