Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Rozdíly vybraných ukazatelů složení a vlastností syrového mléka mezi malými přežvýkavci a kravami v České republice

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F08%3A%230000135" target="_blank" >RIV/26788462:_____/08:#0000135 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/49608851:_____/08:#0000182

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The differences of selected indicators of raw milk composition and properties between small ruminants and cows in the Czech Republic

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This paper presents data that enable the comparison of milk composition and properties of goat (White short-haired-W,n=60), sheep (Tsigai-C,n=60) and cow (Holstein-H,n=36, Czech Fleckvieh cattle-B,n=93). Bulk milk samples were investigated. The sheep milk contains the highest content of fat 7.58 %, nearly twice than the cow´s fat (4.06, 3.40), goat milk has 4.58 %. The content of crude protein confirms the highest level in sheep milk 6.32 %, following H 3.36 %. Max. of casein content 4.96 % has sheep milk in comparison with goat 2.41 and cattle 2.67 %. Sheeps milk contains higher solids-not-fat (11.4 %) than the other two species. The best curd quality was found in sheep milk subjectively, goat milk gives the poorest quality. There are some interestingdifferences in undesirable metabolites such as acetone content (1.6 (H), 4.82 (B) and 3.2 (W)<8.06 (C) mg l-1; P<0.01), urea content (40.4 (H), and 26.7 (B)<50.6 (W) and 63.6 (C) mg 100ml-1; P<0.01), non protein nitrogen matters (sheep,

  • Název v anglickém jazyce

    The differences of selected indicators of raw milk composition and properties between small ruminants and cows in the Czech Republic

  • Popis výsledku anglicky

    This paper presents data that enable the comparison of milk composition and properties of goat (White short-haired-W,n=60), sheep (Tsigai-C,n=60) and cow (Holstein-H,n=36, Czech Fleckvieh cattle-B,n=93). Bulk milk samples were investigated. The sheep milk contains the highest content of fat 7.58 %, nearly twice than the cow´s fat (4.06, 3.40), goat milk has 4.58 %. The content of crude protein confirms the highest level in sheep milk 6.32 %, following H 3.36 %. Max. of casein content 4.96 % has sheep milk in comparison with goat 2.41 and cattle 2.67 %. Sheeps milk contains higher solids-not-fat (11.4 %) than the other two species. The best curd quality was found in sheep milk subjectively, goat milk gives the poorest quality. There are some interestingdifferences in undesirable metabolites such as acetone content (1.6 (H), 4.82 (B) and 3.2 (W)<8.06 (C) mg l-1; P<0.01), urea content (40.4 (H), and 26.7 (B)<50.6 (W) and 63.6 (C) mg 100ml-1; P<0.01), non protein nitrogen matters (sheep,

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LA331" target="_blank" >LA331: Mezinárodní společnost pro chov koz</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výzkum v chovu skotu

  • ISSN

    0139-7265

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    50

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus