Rozdíly některých ukazatelů vlastností syrového mléka a zejména minerálního složení mezi malými přežvýkavci ve srovnání s kravami v České republice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F08%3A%230000140" target="_blank" >RIV/26788462:_____/08:#0000140 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/49608851:_____/08:#0000190
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Differences of some indicators of raw milk properties and especially mineral composition between small ruminants as compared to cows in the Czech Republic
Popis výsledku v původním jazyce
Original paper presents the comparison of mineral milk composition of goats (White short?haired?W, n = 60), sheep (Tsigai?C, n = 60) and cows (Holstein?H, n = 36; Czech Fleckvieh?B, n = 93, bulk milk samples). Goat milk freezing point differed from otherspecies (P < 0.001), ?0.6048 for C < ?0.5544 W < ?0.5320 H < ?0.5221 °C for B. Cow milk Ca values were comparable to former results although milk yield (MY) was higher. Along lower MY the Ca was higher (1299.6 > 1172.0 mg.kg-1; P < 0.001) in B than H, similar trend was in Mg (122.0 > 107.4 mg.kg-1; P<0.001). Differences (P > 0.05) between species were in Ni and also mostly in Cu. Iodine results differed between species but not between cow breeds (P < 0.001; 462.8 H and 434.9 B > 126.0 W and 164.2 ?g.l-1 C). Macroelements were mostly highest (Ca, P, Na, Mg) in sheep milk, with exception of K. Phosphorus values (950.1 H, 1016.9 B, 1042.6 W and 1596.7 mg.kg-1 C) in species were linked with crude or true protein and casein values.
Název v anglickém jazyce
Differences of some indicators of raw milk properties and especially mineral composition between small ruminants as compared to cows in the Czech Republic
Popis výsledku anglicky
Original paper presents the comparison of mineral milk composition of goats (White short?haired?W, n = 60), sheep (Tsigai?C, n = 60) and cows (Holstein?H, n = 36; Czech Fleckvieh?B, n = 93, bulk milk samples). Goat milk freezing point differed from otherspecies (P < 0.001), ?0.6048 for C < ?0.5544 W < ?0.5320 H < ?0.5221 °C for B. Cow milk Ca values were comparable to former results although milk yield (MY) was higher. Along lower MY the Ca was higher (1299.6 > 1172.0 mg.kg-1; P < 0.001) in B than H, similar trend was in Mg (122.0 > 107.4 mg.kg-1; P<0.001). Differences (P > 0.05) between species were in Ni and also mostly in Cu. Iodine results differed between species but not between cow breeds (P < 0.001; 462.8 H and 434.9 B > 126.0 W and 164.2 ?g.l-1 C). Macroelements were mostly highest (Ca, P, Na, Mg) in sheep milk, with exception of K. Phosphorus values (950.1 H, 1016.9 B, 1042.6 W and 1596.7 mg.kg-1 C) in species were linked with crude or true protein and casein values.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LA331" target="_blank" >LA331: Mezinárodní společnost pro chov koz</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Svazek periodika
56
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—