Metodika validace a odhadu nejistoty výsledků měření u minoritních složek a vlastností mléka pro nepřímé metody MIR a MIR-FT v laboratořích kontroly užitkovosti a kvality mléka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F09%3A%230000299" target="_blank" >RIV/26788462:_____/09:#0000299 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Metodika validace a odhadu nejistoty výsledků měření u minoritních složek a vlastností mléka pro nepřímé metody MIR a MIR-FT v laboratořích kontroly užitkovosti a kvality mléka
Popis výsledku v původním jazyce
Certifikovaná uplatněná metodika je zaměřena na objasnění provádění: postupu kalibrace nepřímých instrumentálních metod MIR a MIR-FT pro analýzy vlastností (bod mrznutí mléka) a minoritních složek mléka (močovina); kontroly výsledků prostřednictvím výkonnostních testů; validace metod pro určení relevantních složek a vlastností mléka; odhadu nejistoty výsledků měření. Certifikovaná uplatněná metodika podává informace o konkrétních návrzích a metodách efektivnějších a efektnějších postupů řízení a kontroly analytické práce v mlékařství. Jsou popsány interpretační metody k navrženým postupům.
Název v anglickém jazyce
Method of validation and measurement result uncertainty estimation for indirect MIR and MIR-FT methods at milk minority components and properties in milk recording and milk quality control laboratories.
Popis výsledku anglicky
Certified applied method is focused on explanation and performance of: calibration procedure of indirect instrumental MIR and MIR-FT methods for analyses of milk properties (milk freezing point) and minority milk components (urea); result control via proficiency testing; method validation for determination of relevant milk properties and components; measurement result uncertainty estimation. The certified applied method provides the information about concrete proposals and methods of more effective andaffection procedures of the control and management of the dairy analytical work. The interpretation methods to the proposed procedures are described as well.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
MSM 2678846201 CM 7
Číslo předpisu
—
Technické parametry
Kontrola věrohodnosti měření nepřímých metod pro určení minoritních složek mléka nebo jeho vybraných vlastností pro kontrolu kvality a poradenství ke zdraví krav. Provádí se v rutinních mléčných laboratořích kontroly užitkovosti a kvality mléka.
Ekonomické parametry
Ekonomický dopad je součástí kontroly kvality mléka, bezpečnosti potravinového řetězce a šlechtění v chovu skotu Zlepšením kvality výsledků může tvořit podíl do 8 % prevence mlékařských rizik. Celkem může přínos postupu činit částky v řádu milionů.
Označení certifikačního orgánu
Státní veterinární správa České republiky, Slezská 7, 120 00 Praha 2
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
—