Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Analýza výsledků kalibrací pro stanovení kaseinu nepřímou metodou infračervené spektroskopie

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F10%3A%230000453" target="_blank" >RIV/26788462:_____/10:#0000453 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Analýza výsledků kalibrací pro stanovení kaseinu nepřímou metodou infračervené spektroskopie

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Měření obsahu kaseinu v mléce je významné pro sýrařství. Referenční Kjeldahlova metoda je méně efektivní pro rutinní účely. Řešením může být použití infračervené spektroskopie MIR a MIR-FT. Cílem práce bylo vyhodnotit kvalitu provedených kalibrací metodyMIR a MIR-FT pro validaci parametrů kalibrace. Průměrný variační obor kalibračních sad vzorků činil 0,561 ? 0,164 (od 0,27 do 0,89) %. Průměrný korelační koeficient kalibrace (KKK) činil 0,974 ? 0,018 (P < 0,001). Průměrná směrodatná odchylka průměru individuálních rozdílů (SDID) činila 0,03 ? 0,011 (od 0,01 do 0,08) %. Výsledky metody MIR-FT byly v porovnání k MIR mírně lepší jak pro kalibrace, tak pro výkonnostní testy. Vysoké a nízké KKK byly vyšší v případě přijaté kalibrace než ve výkonnostním testu pro MIR-FT a MIR (0,986 > 0,964 a 0,970 > 0,948; 0,982 > 0,947 a 0,947 > 0,911; P < 0,001).

  • Název v anglickém jazyce

    Analysis of calibration results for casein determination via indirect method of infrared spectroscopy

  • Popis výsledku anglicky

    Casein measurement is important for cheesemaking. Reference Kjeldahl method is not suitable for routine purposes. Infra-red spectroscopy MIR and MIR-FT use can be a solutin. Aim of the work was to assess the quality of performed calibrations for validation of calibration parameters. The mean correlation coefficient of calibration (KKK) was 0.974 ? 0.018 (P < 0.001). The mean standard deviation of mean for individual differences (SDID) was 0.03 ? 0.011% (from 0.01 to 0.08). MIR-FT results were slightly better both for calibration and for proficiency testing. The high and low KKKs were higher in the case of accepted calibration as in proficiency testing for MIR-FT and MIR (0.986 > 0.964 and 0.970 > 0.948; 0.982 > 0.947 and 0.947 > 0.911; P < 0.001).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/ME09081" target="_blank" >ME09081: Výzkumná a technologická podpora chovu a plemenitby skotu s kombinovanou užitkovostí v provincii Anhui</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendeleianae Brunensis

  • ISSN

    1211-8516

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    LVIII

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    14

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus