Možnosti využití sóji a řepky v krmné dávce dojnic pro změnu profilu mastných kyselin mléčného tuku
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F11%3A%230000550" target="_blank" >RIV/26788462:_____/11:#0000550 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/49608851:_____/11:#0000499
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Možnosti využití sóji a řepky v krmné dávce dojnic pro změnu profilu mastných kyselin mléčného tuku
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této metodiky je předložit odborné i laické veřejnosti souhrn poznatků a doporučení o zkrmování řepkových a sójových produktů, s cílem ovlivnit složení mastných kyselin mléčného tuku žádoucím směrem především z pohledu současného konzumenta mléka amléčných výrobků.
Název v anglickém jazyce
Possibility of the use of soya and rapeseed in dairy cows nutrition for change of fatty acids profile of milk fat
Popis výsledku anglicky
The aim of this methodology is to present for professional and non-professional public a summary of the findings and recommendations of the feeding of rapeseed and soya products, with the goal of influencing the fatty acid composition of milk fat in theright direction, especially from the point of view of the current consumer of milk and milk products.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
J 08/11
Číslo předpisu
—
Technické parametry
č. 17210/2011-12
Ekonomické parametry
Při využití poznatků (přidání příslušného množství doplňků řepky nebo sóji) dojde k prokazatelnému vylepšení profilu mastných kyselin mléka a tím ke zvýšení zdravotních benefitů mléka s příznivým dopadem na spotřebitele. Při nahrazení sójových produktů levnějšími řepkovými dojde k přibližné úspoře 850 Kč na dojnici a rok (Kvapilík et al., 2011), přičemž příznivý dopad na profil mastných kyselin a tím i na spotřebitele zůstane zachován. Při využití u 1% dojnic v ČR dojde k přímé úspoře více než 3 mil. Kč.
Označení certifikačního orgánu
Ministerstvo zemědělství ČR -odbor živočišných komodit
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů