Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv hybridu a fermentačního procesu na obsah a stravitelnost škrobu kukuřice

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F11%3A%230000561" target="_blank" >RIV/26788462:_____/11:#0000561 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv hybridu a fermentačního procesu na obsah a stravitelnost škrobu kukuřice

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem této práce bylo porovnat vliv hybridu kukuřice a fermentačního procesu na stravitelnost škrobu. Byl realizován polní pokus se šesti hybridy kukuřice firmy Syngenta s typy zrn: flint (1), dent (1), mezityp (4). Z tří opakování každé parcely bylo odebráno 14 rostlin o sušině cca 35 %, tyto byly pořezány a část hmoty byla zesilážována v mikrotubusech. Ve vzorcích zelené hmoty a siláže byly stanoveny obsahy základních živin a škrobu. Stravitelnost škrobu byla stanovena kombinovanou in situ-in vitro metodou. Hybrid kukuřice s typem zrna dent byl dle předpokladu zařazen do skupiny hybridů s nejvyšší stravitelností škrobu. Hybrid typu flint byl zařazen do skupiny s druhou nejvyšší stravitelností škrobu. Signifikantně nejnižší stravitelnost vykazoval hybrid s typem zrna mezityp. Silážní proces zvýšil signifikantně stravitelnost škrobu pouze u hybridů s relativně nízkou hodnotou stravitelnosti škrobu stanovenou u zelené hmoty.

  • Název v anglickém jazyce

    The effect hybrid and fermentation process on content and starch digestibility of maize

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this work was to compare influence of maize hybrid and fermentation process on starch digestibility. The field experiment with six maize hybrids from Syngenta company of kernel types: flint (1), dent (1), flint-dent (4) was realized. Fourteenplants with dry matter content of about 35 % from three plots of three replicates were collected. They were cut and a part of matter was ensilaged in micro silos. There were determined contents of base nutrients and starch in the samples of green plantsand silage. Starch digestibility was determined using combined in situ-in vitro method. According to presumption a maize hybrid of the dent type kernel was ranked in the group of hybrids with the highest starch digestibility. Hybrid of the flint type wasranked in the group of hybrids with the second lowest starch digestibility. The significantly lowest starch digestibility was confirmed for hybrid of flint-dent type of kernel. The silage process increased significantly starch digestibil

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/2B08039" target="_blank" >2B08039: Studium vztahu vybraných rizikových prvků k labilním formám půdní organické hmoty v marginálních (LFA) oblastech</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výzkum v chovu skotu

  • ISSN

    0139-7265

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    LIII

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    62-66

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus