Vliv hybridu a fermentačního procesu na obsah a stravitelnost škrobu kukuřice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F11%3A%230000561" target="_blank" >RIV/26788462:_____/11:#0000561 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv hybridu a fermentačního procesu na obsah a stravitelnost škrobu kukuřice
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této práce bylo porovnat vliv hybridu kukuřice a fermentačního procesu na stravitelnost škrobu. Byl realizován polní pokus se šesti hybridy kukuřice firmy Syngenta s typy zrn: flint (1), dent (1), mezityp (4). Z tří opakování každé parcely bylo odebráno 14 rostlin o sušině cca 35 %, tyto byly pořezány a část hmoty byla zesilážována v mikrotubusech. Ve vzorcích zelené hmoty a siláže byly stanoveny obsahy základních živin a škrobu. Stravitelnost škrobu byla stanovena kombinovanou in situ-in vitro metodou. Hybrid kukuřice s typem zrna dent byl dle předpokladu zařazen do skupiny hybridů s nejvyšší stravitelností škrobu. Hybrid typu flint byl zařazen do skupiny s druhou nejvyšší stravitelností škrobu. Signifikantně nejnižší stravitelnost vykazoval hybrid s typem zrna mezityp. Silážní proces zvýšil signifikantně stravitelnost škrobu pouze u hybridů s relativně nízkou hodnotou stravitelnosti škrobu stanovenou u zelené hmoty.
Název v anglickém jazyce
The effect hybrid and fermentation process on content and starch digestibility of maize
Popis výsledku anglicky
The aim of this work was to compare influence of maize hybrid and fermentation process on starch digestibility. The field experiment with six maize hybrids from Syngenta company of kernel types: flint (1), dent (1), flint-dent (4) was realized. Fourteenplants with dry matter content of about 35 % from three plots of three replicates were collected. They were cut and a part of matter was ensilaged in micro silos. There were determined contents of base nutrients and starch in the samples of green plantsand silage. Starch digestibility was determined using combined in situ-in vitro method. According to presumption a maize hybrid of the dent type kernel was ranked in the group of hybrids with the highest starch digestibility. Hybrid of the flint type wasranked in the group of hybrids with the second lowest starch digestibility. The significantly lowest starch digestibility was confirmed for hybrid of flint-dent type of kernel. The silage process increased significantly starch digestibil
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B08039" target="_blank" >2B08039: Studium vztahu vybraných rizikových prvků k labilním formám půdní organické hmoty v marginálních (LFA) oblastech</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výzkum v chovu skotu
ISSN
0139-7265
e-ISSN
—
Svazek periodika
LIII
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
62-66
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—