Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antilisteriální aktivita mikroflóry sýrů s mazem na povrchu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F11%3A%230000572" target="_blank" >RIV/26788462:_____/11:#0000572 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Antilisteriální aktivita mikroflóry sýrů s mazem na povrchu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo zjistit antilisteriální potenciál mikroflóry mazových sýrů a charakterizovat antilisteriálně aktivní izoláty. Z celkového počtu 169 testovaných izolátů jich 10 (6 %) vykazovalo inhibiční aktivitu vůči alespoň jednomu z indikátorových kmenů listerií (L. innocua LN03 a L. innocua LN06). Dle fenotypových vlastností a sekvenace 16S rRNA genů byly dva kmeny s největší antilisteriální aktivitou identifikovány jako Lactobacillus plantarum HV11 a Pediococcus acidilactici HV12. K testování antilisteriálního potenciálu obou aktivních izolátů byla využita agarová vpichová metoda.

  • Název v anglickém jazyce

    Antilisterial activity of bacterial surface-ripened cheese microflora

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of presented work was to find out an antilisterial potential of microorganisms from the surface of smear-ripened cheeses and to characterize active isolates. Totally 10 (6 %) out of 169 tested isolates showed inhibitory activity against one or more indicator listeria strains (L. innocua LN03 and L. innocua LN06) on solid medium. Based on the phenotypic properties and 16S rRNA gene sequencing, two strains with the largest inhibition activity were identified as Lactobacillus plantarum HV11 and Pediococcus acidilactici HV12. The antilisterial activities of both isolates were tested by using agar diffusion assay.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výzkum v chovu skotu

  • ISSN

    0139-7265

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    LIII

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    49-57

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus