Hodnocení zrání kvalitního výsekového hovězího masa pomocí elektrické impedanční spektroskopie
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F14%3A%230000711" target="_blank" >RIV/26788462:_____/14:#0000711 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení zrání kvalitního výsekového hovězího masa pomocí elektrické impedanční spektroskopie
Popis výsledku v původním jazyce
Metodika popisuje aktuální problematiku analytického stanovení křehkosti hovězího masa během jeho řízeného zrání pomocí měření elektrické impedance masa. Toto sledování má význam pro správné stanovení míry zrání masa, což má důsledky na náklady procesu jeho zrání, zejména pro ty provozy, kde je dozráváno značné množství masa. V konečném důsledku je metodika významná i pro koncové spotřebitele ? konzumenty ? kteří budou mít možnost výběru mezi běžným masem a kvalitním uzrálým masem, přičemž tento kvalitativní rozdíl bude změřen nedestruktivní a přesnou metodou.
Název v anglickém jazyce
Evaluation of aging of quality beef using electrical impedance spectroscopy
Popis výsledku anglicky
The methodology describes analytical determination of the tenderness of beef during its aging controlled by measuring the electrical impedance of meat. This monitoring is important to accurately determine the degree of aging of meat, which has consequences for the costs of its aging process, especially for large producers. Finally, the methodology is important for consumers who will have the choice between regular and quality meat with controlled aging.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TA01010153" target="_blank" >TA01010153: Technologie pro rutinní měření kvalitativních parametrů výsekového masa a pro kontrolovaný proces jeho zrání za účelem zvýšení přidané hodnoty výrobků a definice nových produktů v masném průmyslu.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
J14/04
Číslo předpisu
7/2014
Technické parametry
Metodika je využívána na základě smlouvy o uplatnění certifikované metodiky ze dne 17. 12. 2014 uzavřené mezi společností Agrovýzkum Rapotín s.r.o. a Ing. Josef Müller, U Kapličky 14, 530 02 Pardubice-Mnětice, IČ 68235721. Za poskytovatale: Ing. Ondřej Kopp (tel. 583 392 111), za uživatele Ing. Josef Müller (tel. 603 878 518).
Ekonomické parametry
Hodnocení zrání výsekového hovězího masa pomocí elektrické impedanční spektroskopie je ve srovnání s použitím měření střižné síly dle metodiky Werner-Bratzlera investičně méně náročné (cena texturometru s nožem cca 350 tis. Kč vs. cena analyzátoru cca. 60 tis. Kč, cena elektrod v desítkách Kč), nedestruktivní, efektivní a rychlé. Přesný monitoring zrání masa také umožní uspořit nezanedbatelné množství elektrické energie potřebné pro chlazení masa.
Označení certifikačního orgánu
Ministerstvo zemědělství, Úsek potravinářských výrob ? Úřad pro potraviny, Těšnov 65/17 Praha 1, 117 05
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů