Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Maso s urychleným zráním

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F14%3A%230000712" target="_blank" >RIV/26788462:_____/14:#0000712 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Maso s urychleným zráním

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Funkční vzorek masa byl vytvořen pomocí granulátu pro řízené zrání masa. Hlavní specifikum tohoto funkčního vzorku masa je, že má výrazně vyšší křehkost v porovnání s masem, které pomocí granulátu upraveno nebylo. Křehkost byla měřena pomocí střižné sílymetodikou Warner-Bratzlera. Vyšší křehkosti je v případě granulovaného masa dosaženo již po 4 dnech od granulace masa, přičemž stejné křehkosti by bylo dosaženo po cca 10?14 dnech řízeného suchého zrání masa (bez aplikace granulí) v chladicím boxu.

  • Název v anglickém jazyce

    Meat with accelerated aging

  • Popis výsledku anglicky

    Functional specimen was created using the granulate for controlled aging of meat. Main specific of such treated meat sample is that it has a significantly higher tenderness compared to non-treated meat. Tenderness was measured using a shear force by Warner-Bratzler methodology. The higher tenderness of treated meat was reached after 4 days from the treatment, while the same level of tenderness would be achieved after about 10 to 14 days of controlled aging of non-treated meat (without application of thegranules) in the cooling box.

Klasifikace

  • Druh

    G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/TA01010153" target="_blank" >TA01010153: Technologie pro rutinní měření kvalitativních parametrů výsekového masa a pro kontrolovaný proces jeho zrání za účelem zvýšení přidané hodnoty výrobků a definice nových produktů v masném průmyslu.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    G01/14

  • Číselná identifikace

  • Technické parametry

    Funkční vzorek masa byl vytvořen pomocí granulátu pro řízené zrání masa s obsahem enzymu papainu na základě užitného vzoru č. 27319. Střižná síla pro testované maso plemene Hereford s granulemi klesla po 96 hodinách zrání cca o 46 % zatímco střižná sílapro vzorky maso bez granulí klesla jen cca o 15 %.

  • Ekonomické parametry

    Použitím granulátu pro řízené zrání masa lze zkrátit dobu zrání masa přibližně na 1/3, což umožní snížit náklady na chlazení jednotky masa.

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

    26788462

  • Název vlastníka

    Agrovýzkum Rapotín s.r.o.

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence

  • Požadavek na licenční poplatek

    A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem