Maso s urychleným zráním
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F14%3A%230000712" target="_blank" >RIV/26788462:_____/14:#0000712 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Maso s urychleným zráním
Popis výsledku v původním jazyce
Funkční vzorek masa byl vytvořen pomocí granulátu pro řízené zrání masa. Hlavní specifikum tohoto funkčního vzorku masa je, že má výrazně vyšší křehkost v porovnání s masem, které pomocí granulátu upraveno nebylo. Křehkost byla měřena pomocí střižné sílymetodikou Warner-Bratzlera. Vyšší křehkosti je v případě granulovaného masa dosaženo již po 4 dnech od granulace masa, přičemž stejné křehkosti by bylo dosaženo po cca 10?14 dnech řízeného suchého zrání masa (bez aplikace granulí) v chladicím boxu.
Název v anglickém jazyce
Meat with accelerated aging
Popis výsledku anglicky
Functional specimen was created using the granulate for controlled aging of meat. Main specific of such treated meat sample is that it has a significantly higher tenderness compared to non-treated meat. Tenderness was measured using a shear force by Warner-Bratzler methodology. The higher tenderness of treated meat was reached after 4 days from the treatment, while the same level of tenderness would be achieved after about 10 to 14 days of controlled aging of non-treated meat (without application of thegranules) in the cooling box.
Klasifikace
Druh
G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TA01010153" target="_blank" >TA01010153: Technologie pro rutinní měření kvalitativních parametrů výsekového masa a pro kontrolovaný proces jeho zrání za účelem zvýšení přidané hodnoty výrobků a definice nových produktů v masném průmyslu.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
G01/14
Číselná identifikace
—
Technické parametry
Funkční vzorek masa byl vytvořen pomocí granulátu pro řízené zrání masa s obsahem enzymu papainu na základě užitného vzoru č. 27319. Střižná síla pro testované maso plemene Hereford s granulemi klesla po 96 hodinách zrání cca o 46 % zatímco střižná sílapro vzorky maso bez granulí klesla jen cca o 15 %.
Ekonomické parametry
Použitím granulátu pro řízené zrání masa lze zkrátit dobu zrání masa přibližně na 1/3, což umožní snížit náklady na chlazení jednotky masa.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
26788462
Název vlastníka
Agrovýzkum Rapotín s.r.o.
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—