Změna spektra mastných kyselin v přírodních zrajících sýrech metodou plynové chromatografie
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F15%3A%230000817" target="_blank" >RIV/26788462:_____/15:#0000817 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Změna spektra mastných kyselin v přírodních zrajících sýrech metodou plynové chromatografie
Popis výsledku v původním jazyce
V práci byla řešena problematika stanovení obsahu mastných kyselin v přírodních zrajících sýrech – stanovení jak vázaných mastných kyselin tak i stanovením volných mastných kyselin dopočtem. Celkový rozsah lipolýzy v přírodním zrajícím sýru je možné sledovat přes úbytek vázaných mastných kyselin. Přímé stanovení volných mastných kyselin je komplikované z důvodu ztrát nižších mastných kyselin. Metodou plynové chromatografie bylo testováno několik matric vzorků přírodních zrajících sýrů. Škrobák, F. – Pachlová, V. – Nováková, Z. (2015): Změna spektra mastných kyselin v přírodních zrajících sýrech metodou plynové chromatografie. Odborné sdělení, Výzkum v chovu skotu, roč. 57, č. 2, s. 28–30.
Název v anglickém jazyce
Change of fatty acids spectrum in natural ripening cheeses using gas chromatography
Popis výsledku anglicky
The aim of the paper was to determine content of the fatty acids in natural ripening cheeses. The total extent of lipolysis in natural ripening cheese can be monitored via the decrease of bound fatty acids. Direct determination of the free fatty acid is complicated due to loss of lower fatty acids. Several matrices were tested using gas chromatography. Škrobák, F. – Pachlová, V. – Nováková, Z. (2015): Změna spektra mastných kyselin v přírodních zrajících sýrech metodou plynové chromatografie [in Czech]. Technical paper, Výzkum v chovu skotu, year 57, issue 2, pp. 28–30.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů